A 40 éves japán testépítő olyan alvásmennyiséggel él 12 éve, ami lehetetlennek tűnik: mindössze 30-40 percet pihen éjszakánként. A döbbenetes életmód szerinte fittségének a kulcsa.

Daisuke Hori, aki amellett, hogy családapa és testépítő, igencsak különös életvezetési modelljéről vált híressé. A japán férfi ugyanis azt állítja, hogy 12 éve naponta csak 30, maximum 45 percet alszik, és ezzel tulajdonképpen megsokszorozza az élettartamát.

A 40 éves Hori számára egy nap aktív része 23 és fél órából áll, és ezt edzéssel és koffeinnel éri el, miután az évek során elméjét és testét is átprogramozta a fáradtság leküzdésére. Technikája az alvás minőségén alapul, nem pedig a mennyiségén. „Azoknak az embereknek, akiknek tartósan koncentrálniuk kell a munkájukra, jobban használ a jó minőségű alvás, mint a hosszú alvás. Az orvosok és a tűzoltók például rövidebb pihenőidővel rendelkeznek, de megőrzik a magas hatékonyságot” – magyarázta.

Az Oszakától északnyugatra élő férfi kétségtelenül csúcsformában van, nemrég részt vett a „Best Body Japan” versenyen, amelyen az ideális sportos testalkattal büszkélkedő férfiak és nők indulnak.

A nős, egygyermekes családapa egy tipikus napját egy japán valóságshow is nyomon követte három napig, és ezalatt valóban csak 26-30 perceket aludt naponta, miközben kirobbanó fizikai teljesítményt produkált. Hori 2016-ban alapította meg a Japán Rövid Alvók Edzőegyesületét, és állítólag már több mint 2100 embert tanított meg ultrarövid alvóvá válni.

Bár az internet kétségtelenül rajong érte, a szakemberek már nem osztják annyira a lelkesedést. Dr. Thomas Kilkenny, a Northwell Staten Island Egyetemi Kórház Alvásgyógyászati Intézetének igazgatója igencsak kételkedik Hori állításaiban.

„Nagyon nehezen hiszem el, hogy ez az úriember csak ennyit alszik. Ez lehetetlennek tűnik” – mondta az orvos a The New York Postnak. „Senki sem tudja pontosan, hogy miért alszunk, de az jól ismert, hogy az alvásmegvonás extrém negatív hatással van az elmére és a testre”.

A szakértők szerint egy átlagos felnőtt alvásigénye hét-kilenc óra éjszakánként. Hat óránál kevesebb alvás súlygyarapodáshoz, elhízáshoz, cukorbetegséghez, magas vérnyomáshoz, szívbetegséghez, stroke-hoz vagy depresszióhoz is vezethet.

(Borítókép: ázsiai férfi alszik. Illusztráció: Getty Images)