Rengeteg párkapcsolat ér véget egy-másfél év után, miután a rózsaszín köd felszáll, a szervezetben felhalmozódó dopamin kiürül és a felek rájönnek, hogy csak ez tartotta össze őket. A koronavírus-járvány alatt az is kiderült, hogy sokan összezárva ismerték meg igazán a másikat, ami rengeteg váláshoz vezetett. Jogos hát a kérdés, hogy vajon mi a hosszú, boldog párkapcsolat titka? Az alapvető mantrákon túl, mint a kölcsönös tisztelet és az őszinte, nyílt kommunikáció, nemrég egy szakértő olyan közös rituálékat nevezett meg, amelyek elkerülhetetlenek a sikerhez. Íme!

Közös étkezések

Akár egy napindító közös reggeliről, egy ebédszünetben lopott találkáról vagy egy romantikus vacsoráról legyen szó, érdemes néhanapján beiktatni egy közös étkezést a párunkkal, hogy kiszakadjunk egy kicsit a mindennapi mókuskerekéből és egymásra tudjunk hangolódni.

Délutáni séta

A munka után vagy kora este tett séták, esetleg a kutya közös megsétáltatása kifejezetten jó alkalmat nyújthat arra, hogy megbeszéljük a párunkkal az aznap velünk történteket. Így kellő figyelmet tudunk szánni egymásra nyugodt körülmények között, pláne, ha a telefonunkat is otthon hagyjuk erre az időre.

Köszönet és dicséret

Az öt szeretetnyelv egyike a dicséret, ami kinek jobban, kinek kevésbé, de valamilyen szinten mindenkinek fontos. Érdemes figyelni rá, hogy minél többször tudjunk dicsérően szólni a párunkhoz, növelve az önbizalmát és elismerve a fáradozásait. Ezen kívül a köszönet is fontos, hiszen bármennyi ideje is vagyunk együtt, nem szabad magától értetődőnek vennünk a párunk felénk tett gesztusait.

Kedves üzenetek, hívások

A párkapcsolati szakértők szerint szintén elengedhetetlen a hosszan tartó boldogsághoz, hogy néha egy-egy kedves üzenettel vagy hívással biztosítsuk a párunkat arról, hogy gondolunk rá és elmondjuk neki, mennyire szeretjük és hálásak vagyunk érte.

Tévé detox

Egy bizonyos idő után, főleg ha együtt is élünk a párunkkal, hajlamosak lehetünk a nap végén fáradtan leheverni a kanapéra és telefonozással, tévénézéssel elütni az alvás előtti időt. Ahhoz azonban, hogy tápláljuk a kapcsolatunk lángját, néha tanácsos kikapcsolni a kütyüket és csak a másikra koncentrálni. Akár egy már fentebb említett kellemes esti sétán.

(Femcafé)

(Borítókép: Szerelmes pár. Illusztráció: Getty Images)