Teljesen elképzelhetetlen, egy férfi mégis véghez vitte: Mark Boyle egy teljes éven át élt úgy, hogy egy forintot nem költött, köszönhetően a találékonyságának.

Egy bizonyos Mark Boyle nem mindennapi tettet vitt végbe, miután a 2008-as világválság idején úgy döntött, hogy egy évig pénz nélkül fog élni. Akkoriban az angliai Bristolban lakott és vezetett egy élelmiszerüzletet, idővel azonban komolyan aggódni kezdett az ökológiai lábnyoma miatt. A válság közepén látott egy filmet Gandhiról, majd elhatározta, hogy ő maga lesz az a változás, amit látni szeretne a világban. Úgy vélte, a legnagyobb problémákat az okozza, hogy az emberek nem látják és nem fogják fel a tetteik következményeit. Így tehát a pénz elhagyása mellett döntött, valamint úgy határozott, maga fogja megtermelni az ételét és nem pazarolja a vizet, inkább fáradságot nem kímélve megtisztítja és újra felhasználja azt.

Első lépésként talált magának egy eldugott kis zugot, ahol egy ingyen kölcsönkapott lakókocsiban élhet. Pontosabban egy isten háta mögötti tanyán parkolt le, ahol önkéntes munkát vállalt cserébe azért, hogy helyet biztosítottak számára. A lakóautót egy fatüzelésű rendszerrel, komposzt vécével és házilag tákolt kályhával szerelte fel.

Az egyetlen anyagi beruházás, amit még az egy év megkezdése előtt tett, az egy napelem megvétele volt, amelynek segítségével áramot termelt ahhoz, hogy üzemeltetni tudja a lámpát, a laptopot és a telefonját, amelyen csak fogadni tudta a hívásokat.

A fogát tintahalcsonttal és édesköménymaggal mosta, vécépapírnak az újságárusok kukáiból turkált újságpapírokat használta, az élelmét maga termesztette, valamint összeszedte a közeli éttermek és üzletek által kidobott, de még felhasználható élelmiszer-hulladékot is. A ruháit kézzel mosta, amihez a szükséges dolgokat szemetesekből kukázta össze. Ha Bristolban volt dolga, az 58 kilométeres utat biciklivel tette meg oda-vissza. Ez a fajta életmód végül annyira megtetszett neki, hogy még néhány évig így élt, egészen 2011-ig egy forintot sem költött, amikor is vásárolt magának egy pár cipőt egy jótékonysági üzletben. A pénz nélküli időszakról aztán egy könyvet is írt, az eladásokból származó bevételből pedig földet vásárolt a szülőhazájában, Írországban, és Galway közelében épített egy faházat. Itt érte őt utol Ben Fogle dokumentumfilmes, aki többek között arról a férfiról is forgatott egy epizódot, aki eladta az életét az eBay-en, a pénzből pedig vett egy szigetet és oda költözött.

Mint kiderült, Mark Boyle nemcsak egy faházat, hanem egy hostelt is épített, ahol ingyen szállásolja el az arra tévedő vendégeket. A vele forgatott epizódban elmondta, hogy annyira dühös erre a „nagy és rossz világra”, hogy vazektómiát végeztetett magán, ugyanis véleménye szerint a Föld már „nem az a hely, ahol gyerekeket akar nevelni”. A hozzáállása több romantikus kapcsolatába is került, és bár néha magányosnak érzi magát, egyáltalán nem bánja a döntését. Kiemelte továbbá, hogy remetének sem nevezné magát, a szomszédaival ugyanis remekül kijön.

(LADBible)

(Borítókép: Mark Boyle. Fotó: Getty Images)