Bizonyos esetekben egy minőségibb tokaji aszú olcsóbb a dúsgazdag Svájcban, mint Magyarországon.

A Pénzcentrum számolt be róla, hogy a méregdrága árairól híres Svájcban több esetben is megfigyelhető, hogy jóval olcsóbb a magyar borvidék kiemelkedő terméke, a tokaji aszú, mint hazánkban. 

A zellerpistaofficial TikToker nemrég töltött fel egy videót, amelyben arról számol be, hogy Svájcban, még az egyik legdrágább láncnál is olcsóbb egy híres Tokaji aszú, mint idehaza. A szóban forgó tétel a Disznókő 2013-as, 5 puttonyos aszúja, ami a svájci boltban 36,50 frankba került, ami akkori árfolyam szerint körülbelül 15 400 forint, miközben itthon a videó készítésekor 18 490 forintért volt megtalálható ugyanez a termék. 

@zellerpistaofficial Olcsobb a Tokaji svajcban mint magyarországon? #magnumnero #tokaji #bor #svájc #swiss #svajcimagyarok ♬ Japanese-style dramatic piano song - スタジオ Music Rabbit

Hogyan lehet olcsóbb egy tokaji aszú Svájcban, mint Magyarországon?

A válasz összetett, mivel a kiskereskedelmi egységek árazási politikáját számos tényező befolyásolja. Figyelembe kell venni például, hogy Magyarországon 27 százalék az áfa, amely a legmagasabb Európában, míg Svájcban ez mindössze 8,1 százalék, ami pedig a legalacsonyabb. Az árakat emellett a különböző kereskedelmi szabályozások is jelentősen befolyásolják. Magyarországon például a kiskereskedelmi különadó rendkívül magas, és a jövedéki adó mértéke is hozzájárul a magasabb árakhoz. Ezen felül vannak olyan szubjektív tényezők is, mint például, hogy Magyarországon egy ilyen aszú luxusitalnak számít, míg Svájcban bár magasabb árkategóriás, de csupán egy bor a sok közül. Így fordulhat elő, hogy egy hazai bor Magyarországon drágább, mint Svájcban.

Érdemes megemlíteni azt is, hogy a svájci átlag éves nettó bér 36 millió Ft körül alakul, míg a magyar hozzávetőlegesen 5,2 millió Ft. 

(Borítókép: Tokaji bor. Illusztráció: VW Pics/Getty)