Különleges, egyben megrázó attrakcióval szemléltetik a Titanic múzeumban, hogy mit éltek át azok, akik a hajóról az óceánba zuhantak.

Hatalmas kínokat kellett átélniük a Titanic áldozatainak, amikor a luxusgőzös 1912. április 15-én éjjel elsüllyedt. A hajón 2 ezer 207 személy utazott, ám csak az egyharmaduk, 705 utas élte túl a katasztrófát annak ellenére, hogy a mentőcsónakokban az utasok felének lett volna hely. Az óceánjárón rekedtek vagy megfulladtak vagy megfagytak a vízben, hacsak nem a hajó roncsai temették őket maguk alá.

Az egyesült államokbeli Tennessee-ben található Titanic múzeum egy nem mindennapi attrakcióval szemlélteti a látogatói számára, hogy a katasztrófa áldozatainak többsége mit érzett, amikor a jeges óceánban lelte a halál. Ehhez egy vödör, szabályozott hőmérsékletű vizet helyeztek el a kiállítótérben, ahol a látogatók a kezüket a vízbe téve megtapasztalhatták, milyen hideg volt akkor éjjel az óceán vize.

Ennek megfelelően a folyadékot -2,2 Celsius-fokra hűtötték, a közösségi médiában pedig nemrég vírusként kezdett terjedni egy videó, amelyben három önként jelentkező lemérte, hogy mennyi ideig tudja a kezét a vízben tartani.

Az első egy hölgy volt, aki 20 másodpercig bírta, majd egy férfi következett, aki 8 másodperc után kikapta a kezét, olyan erős égő érzést tapasztalt. Végül ismét egy hölgy állt kamera elé, aki 40 másodperc után húzta ki a a kezét azon aggódva, hogy talán túl nagy veszélyt vállalt.

A Tennessee-ben található Titanic múzeum egyébként több mint 400 valódi Titanic-tárgyat őriz, amelyek értéke meghaladja az 1,6 milliárd forintnak megfelelő összeget. Bár több ilyen múzeum is van a világon, úgy gondolják, hogy ez a legnagyobb mind közül. A több mint 2 ezer négyzetméteres kiállítótérben itt az eredeti hajó felének egy nyitott mása található, amelyet a hitelesség kedvéért olyan részletesen alakítottak ki, hogy a benne található szobákat méretarányosan bebútorozva rekonstruálták, az élményt pedig jelmezes szereplők teszik teljessé.

A látogatók egy beszállókártyát is kapnak az egyik eredeti hajón tartózkodó utas nevével, amelyről a Titanic Emlékszobában derítheti ki a tulajdonosa, hogy meghalt-e a katasztrófában, vagy túlélte azt.

(LADBible)

(Borítókép: A Titanic elsüllyedése. Illusztráció: Getty Images)