Kanadai kutatók EEG-t végeztek egy 87 éves férfin, amikor hirtelen szívrohamban meghalt. A felvételekből kiderül, mire gondolhatunk a halál pillanatában.

Elkészítették a világ első agyi felvételét arról a pillanatról, amikor valaki meghal. Egy 87 éves, hirtelen szívrohamot kapó férfi utolsó agyhullámait rögzítették egy, a fején lévő EEG-vel, a felvételekből pedig kiderült, hogy melyek azok a dolgok, amelyekre a halál pillanatában gondolunk.

A kanadai Vancouverben dolgozó kutatók eredetileg azért végeztek EEG-vizsgálatot, mert a páciens epilepsziás rohamokkal küzdött, ám a megfigyelés során váratlanul szívrohamot kapott és meghalt. A tragédia ellenére a vizsgálati eredményeket felhasználták, amelyek alapján képesek voltak meghatározni, hogy mi történt a férfi agyában az utolsó pillanatokban, konkrétan a szívleállás előtti és utáni 30 másodpercben.

Mint kiderült, az emlékek előhívásához és az álmodáshoz kapcsolódó, úgynevezett gamma-oszcillációk növekedését észlelték, vagyis a páciens a halála előtt újra átélte a múltbeli élményeit, mondhatni „lepergett az élete a szeme előtt”.

„Az emlékezet-visszahívásban részt vevő oszcillációk generálásán keresztül az agy a halálunk előtti fontos életeseményeket idézheti fel, hasonlóan a halálközeli élményekben tapasztaltakhoz. Ezek az eredmények megkérdőjelezik az arra vonatkozó elképzeléseinket, hogy pontosan mikor ér véget az élet, és fontos további kérdéseket vetnek fel, például a szervadományozás időzítésével kapcsolatban” – magyarázta dr. Ajmal Zemmar, a Frontiers in Ageing Neuroscience című folyóiratban megjelent tanulmány vezető szerzője.

A tudósok szerint további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy meggyőzőbb eredmények szülessenek, ezek az adatok ugyanis csak egyetlen esettanulmányra összpontosítanak, a páciens agya pedig már károsodott az epilepszia miatt. Éppen ezért a szakemberek nem tudják megmondani, hogy ugyanez történt volna-e egy másik személy esetében is.

(LADBible)

(Borítókép: Egy férfi, fején egy EEG-vel. Illusztráció: Getty Images)