Egy repülő törött ablaka kiszívta a pilótát a levegőbe, de egy szimuláció megmutatja, hogyan sikerült csodával határos módon életben maradnia.

Egy rendkívüli légi katasztrófa történt 1990-ben, amikor a British Airways egyik járata még csak 13 perce volt a levegőben. A kapitány, Tim Lancaster, és másodpilótája, Alistair Atcheson, a Birminghamből Malagába tartó járatot vezették, amikor a pilótafülke ablaka hirtelen megrepedt és kiszívta Tim Lancastert a helyéről. A drámai pillanatokat egy megrázó szimuláció mutatta be, amit a LadBible is közölt.

A szörnyű baleset közben a légiutas-kísérő, Nigel Ogden, azonnal cselekedett.

Azt vettem észre, hogy Tim Lancaster testét kiszívta a repülő ablaka, és csak a lábait láttam, ahogy kilógott a gépből.

– mesélte Nigel Ogden. – „Átugrottam a vezérlőoszlopon, megragadtam a derekát, hogy ne essen ki” – mondta. Nigel Ogden szavai szerint a pilóta teste félelmetesen lógott kint az ablakon, miközben a sebességtől a feje újra és újra a repülő testéhez csapódott.

A legénység úgy vélte, Tim Lancaster nem élhette túl a sérüléseket.

A drámai események közepette Alistair Atcheson igyekezett megfékezni a zuhanó gépet, miközben a légiutas-kísérők egymást támogatva próbálták visszahúzni a pilótát.

A repülő 650 km/h sebességgel száguldott a világ egyik legzsúfoltabb légi útvonalán. John Heward, egy másik légiutas-kísérő, gyorsan közbelépett, és segített megtartani Nigel Ogdent, aki már majdnem kicsúszott a nyíláson keresztül.

A repülő végül biztonságosan landolt Southamptonban, ahol csodával határos módon Tim Lancaster és Nigel Ogden is csak kisebb sérüléseket szenvedett. A pilóta később elmondta, hogy bár tisztában volt azzal, hogy a repülőgépen kívül lóg, valamiért nem pánikolt.

„A legélénkebb emlékem az, hogy nem kaptam levegőt, mert a légáramlattal szemben voltam” – idézte fel egy 2005-ös dokumentumfilmben.

(Borítókép: pilótafülke. Fotó: Getty Images)