Egy amerikai-holland házaspár lakásbérlés helyett egy finnországi lakatlan szigetet vásárolt, ami olcsóbb volt, mint egy ház kauciója. Most saját kezűleg építik fel az álomotthonukat.

Egy fiatal házaspár, Oliver Russell (24) és Helena Tomaszewska (20), különleges megoldást választott a lakhatásra: egy lakatlan szigetet vettek Finnországban, mivel olcsóbb volt, mint egy városi lakás kauciója. A 2,5 hektáros szigetet eredetileg 36 569 dollárért (körülbelül 12,9 millió forintért) hirdették meg, de Oliver Russel 31 000 dollárt ajánlott érte, amit el is fogadtak.

Oliver, aki félig amerikai, félig finn, 2022-ben költözött Helsinkibe tanulni.

Poénból nézegettem az ingatlanhirdetéseket, amikor rátaláltam a szigetre. Olcsóbb volt, mint egy átlagos lakás, így belevágtunk

– mesélte.

A pár 2024 júniusában érkezett meg új otthonába, de gyorsan rájöttek, hogy a sziget teljesen lakhatatlan. „A szigeten kivágott fákból építettünk egy egyszerű alapvázat, és deszkákat vettünk még a barkácsboltban” – mesélte Oliver. Először egy melléképületet építettek, és jelenleg egy zuhanyzót próbálnak kialakítani, hogy kényelmesebben éljenek ott, amíg a nagyobb építkezés jövőre el nem kezdődik.

A pár most a hétvégéit a szigeten tölti, ahol egy szauna és egy nyaraló felépítését tervezik.

„A végső célunk egy nyári faház, de először egy szaunát építünk, mert a szabályok szerint a telek egyharmadán szaunakabinnak kell lennie” – tette hozzá a háztulajdonos. Bár az építkezés sok munkával jár, nem sietnek sehova. „Nagy kihívás, de minden alkalommal, amikor megérkezünk a szigetre, olyan, mintha álmodnánk. Olyan nyugodt és békés itt lenni.”

(Borítókép: