Húsz évvel azután, hogy elkészíttetett egy tetoválást, szörnyű diagnózissal kellett szembesülnie egy walesi férfinak. Mint kiderült, Andrew Eadie egy visszafordíthatatlan betegségben szenved.

Mellkasi fertőzés gyanújával ment orvoshoz Andrew Eadie walesi férfi 2022 áprilisában, ám sokkal rosszabb diagnózist kapott, mint amire számított. A háziorvosa egy duzzanatot vélt felfedezni a fakitermelőként dolgozó férfi hasán, így beutalta őt a Walesi Egyetemi Kórházba, ahol több vizsgálatot is végeztek rajta. Végül a teszteknek köszönhetően kiderült, hogy

Eadie Hepatitisz C okozta májzsugorban szenved, amellyel az elmúlt két évtizedben a tudtán kívül együtt élt.

Az orvosok úgy vélik, hogy a férfi akkor kaphatta el a fertőzést, amikor tetoválást csináltatott a jobb karjára. A betegség krónikussá vált és súlyos májkárosodást okozott a férfinál.

„Hatalmas sokként ért minket a diagnózis” – kezdte Andrew Eadie felesége, Julie a Cardiff and Vale University Health Boardnak. „A szakorvosokkal folytatott megbeszélések után rájöttünk, hogy az egyetlen mód, ahogyan elkaphatta, az a tetováló pisztolyon keresztül történhetett nagyjából 20 évvel ezelőtt” – fejtette ki Julie. A férje végül egy 8 hetes gyógyszeres kezelésen esett át, amelynek köszönhetően a vírus eltűnt a szervezetéből. A történtek után Eadie mindenkit arra buzdított, hogy vizsgáltassa ki magát, ha úgy véli, hogy valaha is fertőzésveszélynek volt kitéve. Rizikócsoportba tartoznak a kábítószer-fogyasztók, azok, akik 1996 előtt vérátömlesztésen estek át vagy vérkészítményeket kaptak, illetve Eadie-hez hasonlóan azok is, akiket nem megfelelően sterilizált eszközzel tetováltak vagy lőttek nekik piercinget. Ezen kívül azoknak is érdemes teszteltetniük magukat, akik olyan országban részesültek orvosi kezelésben, ahol magas a Hepatitisz C előfordulása.

A vírus szervezetben való jelenlétét kétféleképpen lehet kimutatni. Az egyik az antitest-, a másik a PCR-vizsgálat. Az antitestek a megfertőződéstől számított 2-3 hónapban válnak kimutathatóvá, míg a PCR-vizsgálat során magának a vírusnak a jelenlétét nézik, így azzal sokkal gyorsabban detektálható a betegség. Maga a fertőzés az esetek kis százalékában lehet akkut, ez esetben magától gyógyul, ám többségében krónikussá válik és több évig észrevétlen maradhat, olyan betegségeket okozva, mint a májzsugor, végstádiumban lévő májbetegség és májrák. Kifejezett tünete nincs, inkább olyan általános panaszok jellemzik, mint az állandó fáradtságérzet, étvágytalanság, gyomorfájás és hányinger. Sokáig általában szemsárgasággal sem jár, csak ha már a máj olyan szinten károsodott. Ezért is fontos, hogy szűrővizsgálatok segítségével időben kiszúrható legyen a betegség, ugyanis ma már maradéktalanul gyógyítható.

(LADBible)

(Borítókép: Tetoválás készítése. Illusztráció: Getty Images)