Az unitárius lelkész a halálbüntetés ellenzője, és nagyon megviselte, amikor egy számára fontos elítélt kivégzését végig kellett néznie. Ám nem ez volt számára a legrosszabb.

Bill Breeden unitárius lelkész, aki lelki tanácsadóként szolgált a halálsoron lévő elítéltek számára, mindig is nagy ellenzője volt a halálbüntetésnek. 2021-ben, 74 évesen volt először egy kivégzés szemtanúja az Indiana állambeli Terre Haute büntetés-végrehajtási intézetben.

Az elítélt Corey Johnson volt, akit 1992-ben hét ember meggyilkolásáért tartóztattak le, és 30 évet töltött magánzárkában. Breeden összebarátkozott Johnsonnal. „Nem tudott írni és olvasni, de csodálatos ember volt. A halálsoron mindenki szelíd óriásnak hívta, mert soha senki sem hallotta, hogy felemelte volna a hangját" – emlékezett vissza.

Johnsont 2021. január 14-én végezték ki méreginjekcióval, Breeden pedig segített neki, hogy még utoljára láthassa a családját.

„7000 dollárt (2,3 millió forint) gyűjtöttem, hogy elhozzam őket, és láthassák egymást. A kivégzés alatt a bátyja felállt, és elkezdte kiabálni, hogy 'Szeretlek, tesó', miközben Corey-val végzett a méreg" – mesélte.

Megrendítő élmény volt a halálbüntetést ellenző lelkész számára, hogy végig kellett néznie egy ember kivégzését, ám volt egy mozzanat, ami örökre beleégett az agyába.

Amint bejelentették Corey halálát, az áldozatok családtagjai felálltak, és úgy éljeneztek, mint egy sportmeccsen 

– idézte fel Breeden, aki azt is hozzátette, ez volt a legrosszabb dolog, amit valaha átélt. 

(LadBible)

(Borítókép: fegyőr és elítélt. Illusztráció: Getty Images)