Egyes területeken már megkezdődött a Duna vizének apadása, másutt azonban még nagyobb áradások várhatók. Nemrég szakemberek nyilatkozatából derült ki, hogy mikorra vonulhat el az országunkból teljesen a víz.

Még mindig komoly az árvízi helyzet az országban – figyelmeztetett nemrég Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője. Mint mondta, a Szigetközben és a Dunakanyarban ugyan megkezdődött az apadás, máshol azonban még csak holnap várható tetőzés.

Siklós a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának ma reggeli adásában kifejtette, hogy az árvíz lassan Bajára ér, ahol jelenleg 919 centiméteres a vízállás, míg a maximumot 923 centiméter körül várják. Mohácson kedden lesz a legmagasabb a vízszint, az árhullám csak ezt követően hagyja el lassan az országot. A szakaszon mostanra mindenhol elkészültek az ideiglenes védművek, valamint az esetleges szivárgások miatt 24 órás megfigyelést végeznek, amíg a Duna vize másodfokú vízállás alá nem megy.

A szakértő rámutatott, hogy bár sok helyről, köztük a Szigetközből és a Dunakanyarból már elkezdett elvonulni az ár, még mindig figyelni kell a folyó teljes hazai szakaszát, hiszen buzgárok, fakadó vizek, csurgások és szivárgások bárhol előfordulhatnak. Ettől függetlenül a Szigetközben már megkezdődtek a bontási munkák; először azokat a homokzsákokat viszik el, amelyek egyáltalán nem érintkeztek vízzel. Közben a Lajtán is látványosan csökken a vízszint, a az árhullám teljes levonulása azonban lassú lesz.

„Egy átlagos nagyságú árhullám 8-9 nap alatt elhagyja Magyarországot, a mostani áradás viszont már 11. napja tart. Bár az idei árvíz 50 centiméterrel alacsonyabban tetőzött, mint a 2013-as, a levonulása így is lassú lesz” – mondta Siklós Gabriella, hozzátéve, hogy senki se menjen az átázott töltésekre, mert az szivárgást idézhet elő.

Hamarosan rendeződik a fővárosi közlekedés

A héten várhatóan több vonalon is helyreállhat a közlekedés Budapesten. Az M2-es metró például hétfőn már ismét megáll a Batthyány téren, a H5-ös HÉV ugyanakkor továbbra is a Margit híd budai hídfőjétől indul, illetve odáig közlekedik. Az előrejelzések szerint várhatóan szeptember 24-én, kedden a 19-es villamos újra a teljes vonalán, azaz a Bécsi út/Vörösvári út és Kelenföld vasútállomás között jár majd. Ugyancsak keddtől a 41-es villamos is az eredeti útvonalán, a Bécsi út/Vörösvári úttól a Batthyány téren át a Kamaraerdei Ifjúsági Parkig fog közlekedni.

Várhatóan szeptember 25-étől, szerdától a H5-ös HÉV újra a Batthyány térig jár majd, és ettől a naptól a Margit hídnál ideiglenesen lezárt kerékpárút is újra használható lesz.

A szakemberek folyamatosan figyelik a vízszintet és attól függően döntenek a jelenlegi forgalmi korlátozások feloldásáról. A BKK minden változásról a lehető leghamarabb értesíti a közlekedőket, a jelenleg még érvényben lévő forgalmi korlátozásokról pedig a bkk.hu/arviz oldalon lehet tájékozódni.

(HáziPatika)

(Borítókép: Árvíz Budapesten. Fotó: Szollár Zsófi/Index)