A középkorú válások száma drámaian növekszik, de miért ér véget szinte minden házasság ebben a korban? Ebből a cikkből megtudhatja a valós okokat.

Az utóbbi években egyre több középkorú pár dönt a válás mellett, és ennek hátterében sokkal több van, mint egyszerű eltávolodás. Egy nemrégiben publikált felmérés, amelyet a Dailymail is közölt, megmutatta, hogy a válások 63%-át a nők kezdeményezik, főként a 40-es, 50-es éveikben járó párok esetében. De miért ér véget olyan sok házasság ebben az életkorban?

A válások mögött számos ok áll. Az egyik legjellemzőbb, hogy sok nő és férfi úgy érzi, hogy a házasságukban nem értékelik vagy nem figyelnek rájuk eléggé.

Egyre gyakrabban hallani olyan panaszokat, hogy a férfiak nem osztoznak a felelősségekben, nem vesznek részt aktívan a gyereknevelésben, és ezzel hozzájárulnak az intimitás elhalványulásához. A nők sokszor azt érzik, hogy érzelmileg és szexuálisan már nem kapják meg azt, amire szükségük van.

Stephanie, az egyik válaszadó, így fogalmazott:

A férjem egyszerű életet akar élni, de az az ő álma, nem az enyém.

Ez az eltérő ambíció sok kapcsolatot tönkretesz, és vezet ahhoz, hogy az egyik fél kezdeményezi a válást.

A felmérésből az is kiderült, hogy sok férfi úgy érzi, a feleségük mellett folyamatosan „emaszkulálják”, vagyis elveszítik férfiasságukat, nem érzik magukat megbecsültnek.

A szexualitás csökkenése és a házasság rutinja szintén gyakori panasz, amit a baráti társaságokban ritkán beszélnek meg a férfiak egymás között.

A válásokhoz gyakran hozzájárul az is, hogy a középkorú férfiak hirtelen rádöbbennek, hogy az életük véges, és nem akarják a hátralévő éveiket egy boldogtalan kapcsolatban tölteni. Egy új élet lehetősége vonzó, még ha nehéz is újra kezdeni.

Egy másik válaszadó így fogalmazott:

Az internetes társkeresés mindent megváltoztatott. Nem kell többé aggódni, hogy magányosan maradsz, miután elváltál.

Rengeteg nő van, aki éppen az ellenkezőjét gondolja arról, amit a feleségem évekig mondott.”

A válások száma folyamatosan növekszik, és ez nem csak a fiatal párokat érinti. A statisztikák szerint 2022-ben az ellenkező nemű párok házasságai átlagosan 12,9 év után végződnek válással, ami azt jelenti, hogy sokan a 40-es, 50-es éveikben válnak el, amikor a gyerekek már nagyobbak, és a házasság kihívásai egyre nyilvánvalóbbá válnak.

A „Válás napja” néven ismert januári időszak a válások leggyakoribb időszaka, amikor sok pár a karácsonyi együttlét után dönt úgy, hogy külön utakon folytatják. A válások többségét nők kezdeményezik, és gyakran hónapokig tervezik a lépést, mielőtt kimondanák a végső döntést.

(Borítókép: veszekedő házaspár. Illusztráció: Getty Images)