Egy amerikai nő lett az első, aki a Sarco néven ismert „halálkapszula” segítségével vetett véget az életének Svájcban. A gép utolsó parancsa szó szerint dermesztő volt.

Egy amerikai nő, akit nem neveztek meg nyilvánosan, az első személy lett, aki a Sarco nevű „halálkapszula” segítségével halt meg Svájcban. 

A 64 éves nő hétfőn feküdt be a futurisztikus gépezetbe, amely a jelentések szerint egy hátborzongató parancsot adott ki, mielőtt véget vetetett volna a hölgy életének.

Ha meg akar halni, nyomja meg ezt a gombot

– mondta a gép az AFP híradása szerint.

A Sarco, amely a „sarcophagus” rövidítése, 3D-nyomtatással készült, és nitrogéngázzal árasztja el a belső teret, így a használó oxigénszintje halálosan alacsonyra csökken. A folyamat során az egyén először elveszíti az eszméletét, majd tíz percen belül beáll a halál. A pod vészkijárattal is rendelkezik, de ezt a nő nem használta.

A Sarco használata azonban továbbra sem kapott hivatalos jóváhagyást Svájcban, így a nő halálával kapcsolatban több embert is letartóztattak, akik jelen voltak egy erdei kunyhóban Merishausen közelében.

Florian Willet, az Exit International svájci leányvállalatának társelnöke volt az egyetlen szemtanú a nő halálánál. „Békésnek, gyorsnak és méltóságteljesnek” nevezte az eseményt – számolt be a New York Post.

Az Exit International igazgatója, dr. Philip Nitschke kijelentette: „Örülünk, hogy a Sarco pontosan úgy működött, ahogy tervezték, lehetővé téve egy békés, nem különböző készítményekkel kiváltott halált az egyén választásának időpontjában.”

Svájc azon kevés országok egyike, ahol az asszisztált öngyilkosság legálisan engedélyezett, így sokan utaznak ide, hogy külső segítséggel vessenek véget az életüknek.

Az ország törvényei ugyanakkor kimondják, hogy az öngyilkosság során nem lehet orvosi segítséget igénybe venni, és aki segít valakinek meghalni, csak akkor teheti, ha nem önző szándék vezérli. Ezzel szemben az eutanázia továbbra is tiltott Svájcban, mert ott orvosok is részt vesznek a folyamatban.

Bár korábban úgy tűnt, hogy a Sarco kapszula jóváhagyást nyer Svájcban, Elisabeth Baume-Schneider, az ország egészségügyi minisztere hétfőn figyelmeztetett, hogy a gép nem felel meg a termékbiztonsági törvényeknek, és ezért nem kellene engedélyezni a használatát.

A nitrogén felhasználása nem felel meg a vegyianyag-törvény előírásainak

– emelte ki.

A Sarco kapszula tehát továbbra is viták kereszttüzében áll, miközben egyre többen teszik fel a kérdést: valóban ez a méltóságteljes halál eszköze, vagy egy veszélyes technológiai újítás?

(Borítókép: Sarco kapszula. Fotó: Northfoto)