Bár már múlnak a teraszon italozós meleg napok, a napon ülve még hébe-hóba megkívánjuk a hűsítő italokat, amelyekbe automatikusan jégkockák kerülnek, kivéve, ha nélkülük kérjük. Valószínűleg rengetegen fognak a jövőben odafigyelni arra, hogy inkább mellőzzék a jégkockákt, pláne azután, hogy egy TikToker nemrég felfedte, miben készülnek az ipari mennyiségben előállított jégkockák.

Nem mindennapi videóban fedte fel egy jéggép szerelő, hogy valójában hogyan készülnek ipari mennyiségben az italjainkat hűsítő jégkockák. A szervizes egy TikTok-videóban fedte fel a valóságot, akik pedig látták, egytől egyig megesküdtek, hogy soha többé nem fogyasztanak jégkockát.

Az Ice Machine 411 nicknéven futó szerelő a szóban forgó felvételen egy régi jéggépet vett szemügyre, amely elég rossz állapotban volt.

„Szóval jég vagy nem jég? Lássuk csak” – kezdi a videóban a férfi, miközben a géphez közelít. Miután kinyitja magát a tárolót, hogy szemügyre vegye a belsejét, elsőre úgy tűnik, minden rendben van. Ezután a felső rekeszt nyitja ki, ahonnan a jég érkezik a tárolóba.

Miután kiveszi az alkatrészt, a belsejében rengeteg fekete penészt fedez fel.

Ezen a ponton a felvételen látható kiírásban fejti ki, hogy a penész gyakori okozója az autoimmun, bélrendszeri, valamint bőrproblémáknak, az agyi ködnek, fáradtságnak és még sok másnak.

Ezek után a kamerát a rekesz belsejébe teszi, hogy megmutassa a tetejét, ahol maga a jég készül. Az ujjával innen is vastag penészréteget szed le, majd a tetején az vízáramoltató rendszert is megmutatja, amelyet szintén ellep a fekete penész.

A videó alatt egy másik, korábban szintén jéggép-technikusként tevékenykedő szerelő megjegyezte, hogy évekig szervizelt ilyen gépeket, és a tapasztalatai szerint a felvételen látható masina még elég tiszta azokhoz képest, amelyekkel neki dolga volt.

„Az éttermek, vegyesboltok mind ugyanolyanok, nem hajlandók fizetni azért, hogy rendszeresen szervizeljék ezeket a gépeket. A bárok az abszolút legrosszabbak. Ezeken a helyeken sose kérjetek jeget” – hívta fel a figyelmet, arra is rámutatva, hogy a rövidebb, 20 perces takarítások semmit sem érnek, mert a megfelelő karbantartáshoz ki kell üríteni az egész tárolót, rendesen ki kell tisztítani, valamint egy speciális tisztítószert és sterilizálót kell átfuttatni a gépen. „Ezek után megfelelően ki kell öblíteni a gépet, hogy ne kerüljenek vegyszerek a jégbe. Mindez néhány órába telik, ha a munkát megfelelően végzik. A zúzott jeget készítő gépek a legrosszabbak” – mondta.

A nézőknek több sem kellett, a bejegyzés alatt százával érkeztek a kommentek, hogy soha többé nem kérnek jeget az italukba.

(LADBible)

(Borítókép: Jégkocka egy férfi kezeiben. Illusztráció: Getty Images)