Jane Crummett extrém diétája miatt az emberek őrültnek tartják – de ő ragaszkodik hozzá, hogy a szardínia megmentette az életét.

Bármit is választana, ha három hónapig csak egyetlen ételt fogyaszthatna, valószínűleg nem egy halkonzerv kerülne az asztalra. Jane Crummett számára azonban a szardínia lett a mindennapi menü része – és azt állítja, a döntés teljesen megváltoztatta az életét.

A 62 éves nyugalmazott katonaterapeuta, Jane Crummett, súlyos lábfájdalommal, gyulladásokkal és ételfüggőséggel küzdött, amikor úgy döntött, radikális változtatást vezet be az életében.

2020-ban áttért a húsevő diétára, amellyel 65 kilót fogyott is, de egy idő után elérte azt a pontot, ahol a súlycsökkenés megállt, és a kilók lassan visszakúsztak.

Úgy éreztem magam, mint egy jojó

– mesélte. „Folyton fogytam, híztam, majd megint fogytam. Semmi sem működött igazán.”

Ekkor találkozott Dr. Annette Bosworth, ismertebb nevén Dr. Boz módszerével, amely háromnapos szardíniaböjtöt javasolt az anyagcsere serkentésére és a gyors ketózis elérésére. Crummett azonban nem állt meg három napnál – végül három hónapig csak szardíniát evett, napi négy dobozzal.

„Az emberek azt hiszik, hogy teljesen megőrültem” – mondta a diétájáról Jane, de ő kitartott mellette. Napi 1500 kalóriát vitt be (összehasonlításképp: az NHS napi 2000 kalóriát javasol a nőknek), és azt állította, sosem érezte magát éhesnek.

Energiám lett, csökkent a vércukorszintem és megszűntek a fájdalmaim

– mesélte.

Az első két hét alatt Jane 12 kilónyi vizet adott le, és azóta is dicséri az olajos hal diétát. Ugyanakkor az egészségügyi szakértők figyelmeztetnek: hosszú távon ez az étrend veszélyes lehet.

„A szardíniában kis mennyiségben ugyan jelen van a higany, de ha valaki hosszú távon kizárólag ezt fogyasztja, az felhalmozódhat a szervezetben” – figyelmeztetett Dr. Masarat Jilani a Surrey Live-nak. „Ráadásul a szardínia rosttartalma nulla, ami székrekedést okozhat, és a tartósítószerek – só vagy olaj – túlzott bevitele is megemelheti a vérnyomást, megterhelve a veséket.”

Jane azonban továbbra is hisz a diétája hatékonyságában.

Amióta elkezdtem, jobban érzem magam, mint valaha. A lábfájdalmaim szinte teljesen megszűntek

– mondta. „Nem ajánlom senkinek, hogy ezt kövesse, de nekem bevált.”

Az NHS ugyanakkor kiemeli az egészséges és kiegyensúlyozott étrend fontosságát, és az orvosok szerint a szardíniadiétát, vagy bármilyen más szélsőséges étrendet kizárólag szakértői felügyelet mellett szabad alkalmazni.

A LaDbible szerint Jane története megosztotta az embereket: sokan kíváncsiak, vajon tényleg ennyire hatékony-e a diéta, míg mások inkább aggódnak az egészsége miatt. Ahogy Jane maga is elmondta: „Lehet, hogy őrült vagyok, de boldog vagyok.”