Egy szörnyű baleset, egy megdöbbentő szimuláció és egy család, amely sosem tudja feldolgozni a veszteséget – Sam Ballard élete egyetlen pillanat alatt változott meg, amikor egy ártalmatlan csigakihívás tragikus fordulatot vett.

Egy átlagos este, néhány pohár bor és egy baráti csíny. Sam Ballard számára ez a kombináció 2010-ben olyan tragédiához vezetett, amely végül az életébe került – írja a Vt

 A 19 éves, ígéretes sydney-i rögbijátékos a kertjében mulatott barátaival, amikor Jimmy Galvin, egyik közeli barátja egy kihívással állt elő:

Mi lenne, ha megennél egy élő csigát?

„Éppen borozgattunk és próbáltunk felnőttként viselkedni, amikor megláttunk egy csigát mászni a földön” – emlékezett vissza Jimmy a The Project című műsorban. – „Valaki megkérdezte: «Megegyem?» Sam pedig, minden habozás nélkül, csak annyit mondott: «Megcsinálom.» Így kezdődött minden.”

Az eleinte ártalmatlannak tűnő csíny azonban végzetes döntésnek bizonyult. Néhány nappal később Sam erős fájdalmat kezdett érezni a lábában, és aggódva osztotta meg édesanyjával, Katie Ballarddal. Még azt is felvetette, hogy talán az elfogyasztott csiga okozza a tüneteit.

Ettől senki sem lesz beteg

– nyugtatta Katie a fiát, akinek állapota azonban tovább romlott. Sam hamarosan teljes bénulást tapasztalt a végtagjaiban, és egyre nagyobb fájdalmakkal küzdött.

Az orvosi vizsgálatok kimutatták, hogy a fiatal sportoló szervezetét egy Angiostrongylus cantonensis nevű parazita fertőzte meg, amelyet patkány tüdőféregnek neveznek. A parazita gyakran fordul elő rágcsálókban, de megfertőzheti az olyan csigákat is, amelyek érintkeztek a patkányürülékkel.

Samnél a fertőzés következtében eozinofil meningoencephalitis alakult ki, ami az agyhártyagyulladás egy ritka formája. Bár sok beteg képes felépülni ebből az állapotból, Sam esetében a helyzet súlyosabbá vált: 420 napig kómában feküdt, és súlyos agykárosodást szenvedett.

A Zack D. Films által készített szimuláció részletesen bemutatja, mi történt Sam szervezetében, miután lenyelt egy élő csigát. A videó célja, hogy felhívja a figyelmet a kockázatos kihívások veszélyeire, különösen azokra, amelyek parazitákat hordozó élőlényekkel kapcsolatosak.

@zackdfilms92

Slug Dare Gone Wrong 😨

♬ original sound - Zack D. Films

Katie Ballard elmondása szerint, bár Sam soha nem épült fel teljesen, kognitív tudatossága megmaradt, és barátai még mindig felismerték benne az egykori aktív sportolót. „Mindent értett” – mesélte Katie.

Az a Sam, akit ismertünk, még ott volt valahol mélyen, de már soha nem lehetett a régi önmaga.

2018-ban, mindössze 28 évesen, Sam Ballard végleg alulmaradt a szörnyű betegséggel szemben. Családja és barátai körében hunyt el, és utolsó szavai édesanyjához szóltak:

Szeretlek.

Ez a szó örökre beleégett Katie szívébe, aki azóta is fájdalommal emlékszik vissza arra a végzetes estére.

tragikus eset mély nyomokat hagyott az ausztrál közvéleményben és mindazokban, akik hallottak Sam történetéről. A szimuláció láttán sok szülő és fiatal döbbent rá, milyen apróságok vezethetnek végzetes következményekhez.

Ahogy Katie Ballard is megjegyezte: „Soha nem gondoltuk volna, hogy egy ártatlan csíny így érhet véget.”

(Borítókép: Sam Ballard. Fotó: Youtube)