A fix traffipaxok egyelőre még tesztüzemben vannak Budapesten, így ha látják is a gyorshajtókat, nem mérik be őket, így büntetést sem kapnak.

Amikor júliusban helyükre kerültek az új, budapesti traffipaxok, Karácsony Gergely főpolgármester azt mondta, heteken belül élesítik az eszközöket. A 24.hu utánakérdezett a sebességmérők működésének, mire Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes azt közölte, hogy a sebességmérők megfelelnek a feltételeknek, a kötelező táblákat is kihelyezték, azt azonban nem tudják, hogy mérnek-e. A lap ekkor az Országos Rendőr-főkapitánysághoz fordult, ahonnan azt a tájékoztatást kapta, hogy

a fic traffipaxok továbbra is tesztüzemben vannak, ami azt jelenti, hogy bár mérnek, nem bírságolnak.

„A kamerák integrációs tesztelése és az eszközök működésének tesztüzemben történő elemzése és értékelése – a kamerákat üzemeltetővel együttműködve – folyamatban van” – közölték.

A főváros 26 olyan kamera telepítését jelentette be nyáron, amelyek több sáv mérésére is alkalmasak, így összesen 46 forgalmi sáv közlekedőinek sebességét képesek ellenőrizni. A bejelentés első előzménye az a tragikus Árpád-hídi baleset volt, amelyben egy biciklis az életét vesztette 2023-ban. Ezután a téma újra napirendre került, amikor idén autók ütköztek a hídon, egy halálos áldozatot követelve.

A vétkes autó mind a két esetben átlépte a sebességkorlátozást.

A hídnál szúrópróbaszerűen azóta is tartanak sebességellenőrzéseket, és újra meg újra rábukkannak olyan autósokra, akik sokkal gyorsabban hajtanak, mint a megengedett.

(Borítókép: Traffipax. Illusztráció: Getty Images)