A néhai II. Erzsébet királynő húga, Margit hercegnő messze földön híres volt a szépségéről. Nem csoda, hogy a fotósként dolgozó férjét többször megihlette, aki előszeretettel készített képeket felesége pőre testéről.

II. Erzsébet királynő húga, a néhai uralkodónál négy évvel fiatalabb Margit hercegnő 2002-ben, egy sokadik agyvérzés után halt meg 71 éves korában. Még fiatal éveiben rengeteg férfi rajongott érte, hiszen messze földön híres volt a szépségéről. Első, nagy port kavart kapcsolata Peter Townsenddel, a brit Királyi Légierő tisztjével, az anyja háztartásának későbbi vezetőjével volt, akihez a férfi válása után hozzá is akart menni, ám a frigyet sem az akkori kormány, sem az anglikán egyház, így maga Erzsébet királynő sem támogatta.

Margit végül lemondott a szerelméről a kötelesség oltárán, majd amikor a férfi későbbi eljegyzéséről hallott, elfogadta a gyűrűt Antony Armstrong-Jones fényképésztől, akivel egészen addig titokban tartotta a viszonyát. A királyi család életében az ő esküvőjük volt az első, amelyet élőben közvetített a BBC. Az ifjú házasok egy hat hetes karibi nászutat tartottak, majd a házasságukból két gyerek született. 

Antony Armstrong-Jones odavolt a feleségéért és teljesen lenyűgözte őt a szépsége, olyannyira, hogy múzsájaként többször is megörökítette őt. Egy alkalommal teljesen meztelenül, a fürdőkádban fekve fényképezte le, a fején egy tiarával.

A tiara mai pénzértékkel számolva nagyjából 62 millió forintnak megfelelő összeget ért és átalakítható volt. Az esküvője előtt a hercegnő nyakékként viselte azt, majd a menyegzőjén, 1960-ban hordta először tiaraként. Ez a fotó 1962-ben készült róla, és bár a férje tényleg odavolt érte, a hercegnő néhány évvel később, 1966-ban félrelépett a lánya keresztapjával. Később a híresztelések szerint többször is megcsalta a férfit, mígnem 1977-ben bejelentették a házasságuk felbomlását. A válást 1978-ban mondták ki hivatalosan.

A fotó már a hercegnő halálát követően, 2006-ban került nyilvánosságra. A tiarát ugyanebben az évben 1,7 millió amerikai dollárért, mai árfolyamon 604,5 millió forintért eladták egy magángyűjtőnek.

(Femina)

(Borítókép: II. Erzsébet királynő és Margit hercegnő. Fotó: Getty Images)