Különleges égi jelenségnek lehetnek tanúi azok, akiknek megvan az esélye, hogy profi felszereléssel ma este az eget kémleljék. A Hold mellett feltűnik majd egy másik égitest is, amely a következő 31 évben nem lesz újra látható.

Ma este áll Föld körüli pályára egy úgynevezett minihold, amely valójában egy aszteroida, az Arjuna aszteroidaöv része. Ez az öv „mindössze” 4,5 millió kilométerre van a bolygónktól és a hozzá tartozó objektumok olyan pályán keringenek a Nap körül, amely bolygónk pályájához képest kissé beljebb húzódik a Naprendszerben. Ennek ellenére egyes égitestek a Föld-Hold rendszer közelébe is kerülhetnek, akárcsak a 2024 PT5-nek nevezett, nagyjából 11 méter átmérőjű objektum, amely körül-belül két hónapig, az előrejelzések szerint november 25-ig marad Föld körüli pályán, és patkó alakban fog keringeni a bolygónk körül, mielőtt visszatérne Nap körüli pályára.

Ahhoz, hogy láthassuk a miniholdat, profi felszerelésre lesz szükség, ugyanis 22 magnitúdóval túl halvány lesz ahhoz, hogy szabad szemmel vagy távcsővel látni lehessen.

Akinek azonban lehetősége van, hogy professzionális körülmények között megfigyelje az égi objektumot, annak nem érdemes kihagynia, ugyanis 2055-ig nem kerül újra Föld körüli pályára.

Az űr megfigyelése óta nem a 2024 PT5 az első minihold, amelyet magához vonzott a Föld: 2020 februárjában egy 2023 CD3 nevű objektumról derült ki, hogy néhány évig a bolygónk körül kering, mielőtt idén októberben elhagyja pályánkat. 2016-ban szintén megfigyeltek egy Föld közeli objektumot, habár az nem a bolygó körül keringett. A 2016 HO3 nevű, nagyjából 40-100 méter átmérőjű égitest furcsa módon szinkronban mozgott a Földdel, a Nap körül keringve. A ma pályára álló 2024 PT5-öt először augusztus 7-én Dél-Afrikában, az ATLAS teleszkóppal fedezték fel.

(LADBible)

(Borítókép: Egy második Hold. Illusztráció: Getty Images)