Magyarországon 2022-ben az élelmiszer-hulladék mennyisége egy lakosra vetítve 84 kg.

Lakosonként átlagosan mintegy 132 kilogramm élelmiszer-hulladék keletkezett az Európai Unióban 2022 során, öt kilogrammal több, mint a 2020-ban közzétett első ilyen témájú jelentésben rögzítettekhez képest – közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.

Az uniós hivatal jelentése szerint 2022-ben az EU-ban összesen 59,2 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezett, a háztartások ennek valamivel több mint a felét, 54 százalékát termelték, amely lakosonként 72 kilogrammot tett ki. A fennmaradó 46 százalék az élelmiszer-ellátási láncban keletkezett.

Magyarországon 2022-ben az élelmiszer-hulladék mennyisége egy lakosra vetítve 12 kilogrammal több, mint az Uniós átlag, azaz 84 kg. 

Az ellátási láncban keletkezett élelmiszer-hulladékból pedig a termelésre lakosonként 1 kilogramm, a gyártásra 14 kilogramm, az élelmiszer-forgalmazásra 6 kilogramm, a vendéglátásra 2 kilogramm jutott Magyarországon.

Sztella Kiriakídisz, az Európai Bizottság egészségügyért és élelmiszer-biztonságért felelős biztosa a szeptember 29-én esedékes élelmiszerpazarlás elleni küzdelem nemzetközi világnapja alkalmából közzétett nyilatkozatában megdöbbentőnek nevezete, hogy az élelmiszerek csaknem egyharmada megsemmisül, vagy elpazarolják, miközben európaiak milliói nem engedhetik meg maguknak az egészséges étkezést. Az élelmiszerpazarlás a környezetre is veszélyt jelent, ugyanis minden tonna élelmiszer-hulladék hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásának növekedéséhez, felgyorsítja a klímaváltozást és kimeríti a bolygó természeti erőforrásait – hívta fel a figyelmet a politikus.

„Arra buzdítok minden európait, gondolja át, mit tehet a bolygó, a gazdaság és társadalom megsegítése érdekében. Az étel az életet jelenti. Túl értékes ahhoz, hogy a szemetesben végezze” – tette hozzá közleményében az unió egészségügyi biztosa.

(MTI)

(Borítókép: Étel a szemetesben. Illusztráció: Victor De Schwanberg/science Pho/Getty)