Betekintést engedett a nárcisztikusok elméjének működésébe Jacob Skidmore, aki maga is diagnosztizált nárcisztikus, és rendszeresen oszt meg tartalmakat az életéről. Legutóbb azt árulta el, mi játszódik le a fejében, ha valaki manipulálással vádolja.

A Velveten már korábban is írtunk Jacob Skidmore-ról, aki diagnosztizált nárcisztikusként rendszeresen oszt meg tartalmakat a TikTokon azzal kapcsolatban, hogy hogyan működnek a hozzá hasonló emberek. Egy alkalommal például elárulta, hogy milyen kérdésekkel csalhatók tőrbe a nárcisztikus személyek.

Skidmore legutóbb egy némiképp rémisztő tényről fedte fel a valóságot, pontosabban hogy mi játszódik le az ő fejében akkor, amikor valaki manipulálással vádolja őt. A nárcisztikusokról ugyanis úgy tartják, hogy számító emberekként teljesen tisztában vannak azzal, hogy a viselkedésükkel hogyan képesek manipulálni, ezzel pedig hosszú távon ártani másoknak.

Egy nemrégiben közzétett videójában Jacob Skidmore cáfolta ezt az állítást, kifejtve, hogy az nem minden nárcisztikusra igaz, többek között rá sem. Egy beszélgetését mesélte el egy olyan barátjával, akivel korábban randevúzott, az illető tapasztalatai pedig hidegzuhanyként érték őt. Rájött, hogy kívülről milyen rémisztő tud lenni a viselkedése, ami mögött teljesen más okok húzódnak, mint azt mások gondolják.

A férfi arra kérte a barátját, hogy idézze fel a vele való randizás „legrosszabb” részét, mire a lány elárulta, hogy úgy érezte, a kapcsolatuk alatt minden Skidmore körül forgott, miközben úgy tűnt, hogy ő egyáltalán nem törődik vele. A férfi ezen a ponton elmagyarázta, hogy azok a viselkedésformák, amelyekből a lány erre következtethetett, többnyire nem szándékosak, hanem tudatalatti cselekvések.

@thenamelessnarcissist If narcissists always knew how they impacted people i feel like theyd be less scary #narcissist #narcissisticabuse #narcissisticparent #narcissism #narc #narctok #narcissisticabuserecovery #narcissisticpersonalitydisorder #mentalhealth #mentalhealthmatters #mentalhealthawareness ♬ original sound - The Nameless Narcissist

„Amikor ezt elmondta, nem arra gondoltam, hogy »ó igen, ezt azért tettem, hogy irányítsam őt«, mert egyáltalán nem így volt. Nagyon meglepődtem, mert soha nem próbáltam kontrollálni senkit. Arra sem gondoltam soha, hogy bizonyos dolgokat azért tegyek, hogy érzelmileg jobban függjenek tőlem, hogy aztán így irányíthassak másokat. Szinte minden, amit leírt, amit tettem, hogy érzelmileg tőlem függővé tettem őt, miközben én távolságot tartottam tőle, pusztán a saját érzelmi patológiáim és bizonytalanságom miatt történt” – fejtette ki Skidmore. Hozzátette: úgy gondolta, ha megengedi magának, hogy sebezhető legyen a partnere közelében, azzal saját magának ártana. Ez késztette őt arra, hogy egyfajta „védekező mechanizmusként” érzelmi távolságot tartson.

Soha nem is jutott eszembe, hogy alapvető része vagyok az életének

– döbbentette meg szavaival a követőit Jacob Skidmore, akinek magyarázata, miszerint a viselkedése többnyire tudatalatti volt, mintsem szándékos, egyáltalán nem szokatlan. A Choosing Therapy egy cikke szerint a nárcizmus és a nárcisztikus személyiségzavar egy spektrum, és sokakban gyakran nem tudatosul, hogy a viselkedésük milyen hatással van másokra.

(LADBible)

(Borítókép: Egy férfi álarccal a kezében. Illusztráció: Getty Images)