Sajnos a modern mosógépek sem bírnak ki mindent. Íme 5 ruha, amelyet sose mossunk mosógépben!

1. Cipők

Mosás közben megsérülhet a cipő, valamint a gép is, ugyanis megkarcolhatja a szerkezet dobját. A cipők emellett elveszíthetik a formájukat is, ezért a jobb a lábbeliket inkább kézzel érdemes tisztítani. Ezt tehetjük egy puhakefével, valamint egy kis mosószerrel, de az apróbb részekre fogkefét is használhatunk. 

2. Díszes ruharabok

A finom anyagú gyöngyökkel vagy hímzéssel díszített ruhákat semmiképpen ne a mosógépbe mossuk. Ugyanez vonatkozik a csipkés ruhákra is, hiszen ezek mindegyik könnyen megsérülhet a gépben. 

3. Hátizsákok és táskák

Mellőzni kell azokat a hátizsákokat és táskákat, amelyek fém alkatrészeket tartalmaznak, mert szintén károsíthatják a mosógépet, valamint az anyag is tönkremehet. Érdemesebb ezeket is inkább kézzel tisztítani.

4. Plüssállatok

Ha plüssállatokat szeretnénk kimosni a mosógépben, akkor biztosra kell menni, hogy ne legyenek benne akkumulátorok vagy elektromos alkatrészek, mert károsíthatja a mosógépet, és maga a termék is teljesen tönkremehet. A nedves ruhával való tisztítás a legmegfelelőbb megoldás. 

+1 Túl sok szennyes

A mosógépeknek adott kapacitása van, amellyel nem érdemes kockáztatni. Hiába pakoltuk tele, ugyanis a túl sok bepakolt cucc miatt valószínűleg nem mossa ki rendesen a gép a bekészített ruhadarabokat – rosszabb esetben és rendszeres túlterheltség mellett pedig akár tönkre is mehet. 

(Elle)

(Borítókép: Mosógép. Illusztráció: Choreograph/Getty)