A legtöbben gyomorégésre gondolnak, ha a kutyájuk füvet legel, ám a valós okok ennél sokfélébbek lehetnek.

A közhiedelem szerint a kutyák csak akkor rágcsálnak füvet, ha rossz a gyomruk, esetleg hányniuk kell, ez azonban mint nemrég kiderült, a legtöbb esetben súlyos tévhit – derült ki egy állatorvos TikTok-videójából.

Dr. Amir Amnway arról tájékoztatta a követőit, hogy a fűevés nem feltétlenül jelez betegséget. A szakember szerint a legtöbb esetben arról van szó, hogy az ebnek ízlik az adott növény, ezért eszi meg. Néha viszont valóban kavaroghat a gyomruk, ekkor általában könnyíteni akarnak magukon. Ilyen esetben rágás nélkül nyelik le a főszálakat, hogy azok ingereljék a torkukat és a gyomornyálkahártyát, ezzel előidézve a hányást. Nagy bajra akkor érdemes gyanakodni, ha nem csupán 1-2 szál elrágcsálásáról van szó, hanem kedvencünk nagyobb mennyiségben fogyasztja, már-már habzsolja a növényt.

Bárhogy is legyen, a The Sun című brit napilap egy gyűjtésben arra figyelmeztet, hogy érdemes nyomon követni, kis kedvencünk milyen növényt eszik, ugyanis az azálea, a gyöngyvirág, a leander, a nárcisz, a szágópálma és a tulipán kifejezetten veszélyes lehet a kutyákra nézve. Ezen kívül a kiegyensúlyozatlan táplálást is jelezheti, ha a kutyánk gyakran rágcsál füvet, az ugyanis   számos esszenciális tápanyagot tartalmaz . Ilyen esetben érdemes utánajárni, hogy az eledeléből hozzájut-e a kutyánk minden olyan tápanyaghoz, amelyre szüksége van  az egészsége megőrzéséhez.

(HáziPatika)

(Borítókép: Füvet evő kutya. Illusztráció: Getty Images)