Horror a paradicsomban: turisták rémülten menekültek, miközben bérgyilkosok kivégeztek egy férfit egy cancúni luxusüdülőhely tengerpartján.

Cancún egyik luxusüdülőhelyén pánik és rettegés lett úrrá, amikor bérgyilkosok támadtak egy 30 éves mexikói férfira a Hotel Riu előtt. A fegyveresek több halálos lövést adtak le a férfira szerda reggel, miközben a döbbent turisták rémülten nézték végig a szörnyű eseményeket.

A Riviera Maya News jelentése szerint a vendégek fedezékbe menekültek, míg a fegyveresek végrehajtották a támadást, majd ketten egy jet-skivel, ketten pedig gyalogosan menekültek el a helyszínről. A szemtanúk elmondása alapján a támadók profi módon hajtották végre a kivégzést, és pár perc alatt eltűntek, mielőtt a rendőrség kiérkezett volna.

A lövöldözés hatalmas riadalmat keltett a szálloda vendégei között, akik a több mint 1000 dollárba kerülő szállodai előcsarnokban várták a tisztviselők utasításait. Egyik szemtanú, aki éppen a medence mellett tartózkodott, így mesélt a történtekről:

Nem akartunk hinni a szemünknek. Először azt hittük, hogy valami filmforgatás zajlik,

de aztán meghallottuk a sikolyokat és láttuk az embereket menekülni. A gyerekeim sírva fakadtak, a feleségem remegett a félelemtől.”

Egy másik vendég, aki névtelenül nyilatkozott a sajtónak, elmondta, hogy szeretteivel épp az étterem teraszán ültek, amikor a lövéseket hallották:

Az első gondolatom az volt, hogy merre futhatunk. Hallottam, hogy valaki kiáltotta: «Földre mindenki!» Ezután azonnal az épületbe rohantunk.

Soha nem gondoltam volna, hogy egy ilyen helyen ilyesmi történhet.”

A Hotel Riu közleményben jelezte, hogy az áldozat nem a szálloda vendége vagy alkalmazottja volt. A Riviera Maya News szerint az áldozat tulajdonában volt az a jet-ski, amelyet a támadók a meneküléshez használtak.

A hatóságok jelenleg azt vizsgálják, hogy a gyilkosság összefüggésbe hozható-e kábítószer-kereskedelemmel vagy a kartellek közötti leszámolásokkal.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma figyelmeztette az utazókat, hogy Cancún is egyre inkább célpontjává válik a szervezett bűnözésnek.

„Míg a mexikói hatóságok igyekeznek megvédeni az ország fő üdülőövezeteit, a területi viták és a gyilkosságok ezeket a helyeket sem kímélik. A kartellek közötti erőszak ártatlan szemlélődők megsebesítéséhez vagy megöléséhez is vezethet.”

A támadás megrázta a helyi közösséget, különösen annak fényében, hogy a lövöldözés mindössze két hónappal azután történt, hogy egy 12 éves kisfiú, Santiago életét vesztette egy hasonló incidensben, amikor fegyveresek tüzet nyitottak egy rivális drogdílerre a mexikói Cancún egyik strandján.

A gyermeket családja azért vitte az üdülőövezetbe, hogy biztonságban legyen, de végül a kartellek közötti leszámolás áldozatává vált.

A rendőrség továbbra is nyomoz az ügyben, de eddig nem sikerült azonosítani a fegyvereseket. A turisták közül sokan most azt fontolgatják, hogy lemondják nyaralásukat, attól tartva, hogy az egykor békés, paradicsomi üdülőhely mára veszélyes zónává vált.

(Borítókép: a luxusszálloda tengerpartján a vendégek pihennek. Fotó: Getty Images)