Egy egyszerű kérdés terjedt el vírusként a közösségi médiában, amely arról szól, hogy miért nem jelenik meg a mobiltelefon az álmainkban, és az emberek véleménye két táborra szakadt a válaszadás során.

Az interneten újra felkapott lett egy különös téma, miután egy felhasználó feltett egy ártatlannak tűnő kérdést az X (korábbi Twitter) platformon: miért van az, hogy a mobiltelefon, amelyet naponta hosszú órákon keresztül használunk, szinte soha nem jelenik meg álmainkban? A felvetés villámgyorsan bejárta az online közösségeket, és rengeteg hozzászólás érkezett rá. 

Az emberek többsége arról számolt be, hogy valóban soha nem találkoztak ezzel a mindennapos eszközzel álmaik során, ami csak tovább fokozta a rejtélyt. A vita elindítója azt írta:

„Hogy lehet, hogy 2023-at írunk, és még senki nem talált kielégítő magyarázatot arra, hogy miért nem jelenik meg soha a mobiltelefon az álmainkban, ha napi 12 órán keresztül használjuk?” – a kérdés komoly vitákat indított el a kommentelők körében. Sokan egyetértettek vele, és saját tapasztalataikat megosztva csatlakoztak a beszélgetéshez.

Bár néhányan próbáltak ellenérveket hozni, mégis a többség arra jutott, hogy ritkán vagy egyáltalán nem álmodtak soha mobiltelefon használatáról.

A Magyar Hírlap által idézett kutatások és felmérések is megerősítik, hogy az emberek álmainak tartalma valóban eltérő a valósághoz képest. A Science Direct egy tanulmánya kimutatta, hogy a nők álmaiban inkább beszélgetések jelennek meg, míg a férfiak esetében a fizikai aktivitás dominál.

Az elektronikai eszközök, így a mobiltelefon is, ritkán szerepel álmainkban, és ha meg is jelennek, csak az álmodók nagyon kis hányada képes felidézni ezeket a képeket.

A jelenség okairól rengeteg elmélet született, az egyik felhasználó azt írta:

A fiatalabb generációk talán gyakrabban álmodnak a telefonokról,

mert amikor az elméjük a legkreatívabb korszakát élte, már ismerték ezt az eszközt. Az idősebbek fiatal korában azonban még nem voltak mobiltelefonok, ezért nem is képzelik el őket álmaikban.” Egy másik hozzászóló viccesen megjegyezte: „Talán csak nem emlékeztek rájuk, mert krónikusan nem vagytok online, mint én. Becsukom a szemem, és iPhone-t látok.”

A közösségi médiában többen arról számoltak be, hogy bár nem emlékeznek konkrét álmokra, ahol telefonokat használtak volna, mégis valamiért úgy érzik, hogy előfordultak már ilyen képek álmaikban.

A kutatók szerint ez azért lehet, mert az álmaink több mint 95%-át elfelejtjük ébredés után.

Egy felhasználó ezt így írta le: „Reggel még fel tudtam idézni, de mire elmeséltem volna, már semmi sem rémlett. Talán csak az érzés maradt meg.”

Bár a pontos okot még mindig homály fedi, a jelenség továbbra is izgalmas vitákra ad okot az online közösségekben, és sokan kíváncsiak rá, vajon mi lehet az a rejtett mechanizmus, ami megakadályozza, hogy a mobiltelefonok megjelenjenek álmaink világában. Lehet, hogy a háttérben olyan pszichológiai folyamatok zajlanak, amelyekről még nem tudunk eleget, vagy egyszerűen csak arról van szó, hogy álmodás közben más prioritások uralják a tudatunkat. Egy biztos: ez a téma még sokáig foglalkoztatja majd a felhasználókat.

(Borítókép: egy lebegő ágyon fekvő férfi. Illusztráció: Getty Images)