A spanyol Fenix FC lett az első teljesen transz csapat, amely csatlakozott egy európai futballszövetséghez.

Egy kizárólag transznemű férfiakból álló futballcsapat kezdett el játszani egy spanyolországi regionális bajnokságon – jelentette a Reuters. A Fenix FC nevű alakulat hivatalosan a spanyolországi Katalónia régió férfi ötödik osztályában versenyez, miután beolvadt egy helyi klubba Barcelona Sant Feliu de Llobregat nevű külvárosában.

Ezzel a katalán csapat lett az első teljesen transznemű csapat, amely csatlakozott egy európai labdarúgó-szövetséghez.

A Fenix FC, amely a mitikus főnixről kapta a nevét, szeptember 21-én játszotta le első mérkőzését a bajnokságon, amelyen 19-0-ás vereséget szenvedett egy tisztán férfiakból álló csapattól.

A klub alapítója, Hugo Martinez a Reutersnek elmondta, hogy azután döntött a csapat létrehozása mellett, miután megkérték, hogy hagyja el a korábbi női alakulatát. Ezt azért kellett megtennie, mert hormonterápia révén férfivá kezdett átalakulni. A csapat kapitánya, Luke Ibanez elmondta, hogy azért csatlakozott a klubhoz, mert attól tartott, hogy egy férficsapatban nem fogadják el, sőt akár erőszakot is elszenvedhet.

„A Fenix egy transz fiúkból álló csapat, amelyet teljes egészében transz fiúk hoztak létre, de szerintem ennél többről van szó - egy család, egy biztonságos tér, ahol szabad lehetsz és úgy fejezheted ki magad, ahogy akarod, és ahogy igazán érzel” – mondta Ibanez.

Spanyolország 2022 végén fogadta el azt a jogszabályt, amely lehetővé teszi az állampolgárok számára, hogy pszichológiai vagy egyéb orvosi vizsgálat nélkül megváltoztassák a jogi nemüket. A katalán labdarúgó-szövetség férfi bajnokságai az elmúlt két szezonban vegyes összetételűek voltak, és bármilyen nemű emberek részt vehettek benne, a játékosok pedig a törvényes nevüktől eltérő néven is versenyezhettek. 

(Borítókép: Focista labdával. Illusztráció: DBenitostock/Getty)