Számos gyanúsítottja volt az angol történelem egyik máig megoldatlan gyilkosságsorozatának, amelynek elkövetője Hasfelmetsző Jackként híresült el. Ő volt az egyetlen sorozatgyilkos az Egyesült Királyságban, akit sosem kaptak el, a modern technológiai segítségével azonban úgy tűnik, hogy 136 évvel később sikerült profilozni őt és pontot tenni a legendás ügy végére.

Számos művészt, rendezőt és festőt megihletett az 1800-as évek végén történt gyilkosságok rejtélyes elkövetője, aki Hasfelmetsző Jackként híresült el. Színdarabok és filmek szóltak a londoni éjszakában árnyként gyilkoló férfiról, akit a hatóságoknak sosem sikerült elkapniuk. Végül most, 136 évvel az áldozatok megtalálása után a modern technológia segítségével talán pont kerülhet az ügy végére, ugyanis DNS-teszt segítségével felfedték Hasfelmetsző Jack kilétét, sőt profilozták is őt.

A brit történelem egyik legrettegettebb sorozatgyilkosának hivatalosan öt áldozata volt, ám a hatóságok azt gyanították, hogy több gyilkosság mögött is ő állhat. A kiszemeltjeivel brutális módon végzett: mély vágott sebeket ejtett a torkukon, felmetszette a hasukat és a nemi szervüket, majd eltávolította a belső szerveiket, sőt az arcukat is eltorzította. Az évek során rengetegen találgatták, vajon ki lehet a gyilkos, egyes szóbeszédek Viktória királynő unokájáról és egy híres francia festőről szóltak. Bár valós gyanúsítottjai is voltak az ügynek, konkrét bizonyítékkal senki ellen sem rendelkeztek a hatóságok.

Az 1888-as gyilkosságok óta 136 év telt el, egy szerző, Russell Edwards pedig állítja, hogy sikerült felfednie Hasfelmetsző Jack valódi kilétét. Állítása szerint a birtokában van egy kendő, amelyet az elkövető negyedik gyilkosságának a helyszínén találtak. A negyedik áldozat Catherine Eddowes volt, akinek a testét 1888. szeptember 30-án találták meg, ugyanazon az éjjelen, amikor a hasfelmetsző Elizabeth Striddel is végzett.

A kendőt annak idején egy rendőr vitte haza, majd évekkel később kalapács alá került, így jutott hozzá Russell Edwards, aki DNS-vizsgálatot végeztetett a tárgyon.

A tesztek vér- és ondószármazékot mutattak ki, amelyek Eddowes egy távoli rokonának, egyben az első számú gyanúsítottnak, Aaron Kosminskinek a DNS-ével egyeztek meg.

Az eredményeken felbuzdulva Edwards két könyvet is írt a témában, az elsőt Naming Jack the Ripper, majd a nemrég kiadott második kötetet Naming Jack the Ripper: The Definitive Reveal címen. A szerző megjegyzi, hogy Kosminskiről a nyomozók úgy vélekedtek, mint aki „nagyon gyűlöli a nőket, különösen a prostituáltakat, és erős gyilkos hajlamai vannak”.

Edwards „bizonyítékainak” a hitelességét az évek során több szakember is vitatta. Andrew Smith „Hasfelmetsző-szakértő” azt mondta, hogy az ügy megoldásához „törvényszéki bizonyítékokra van szükség, ilyenek azonban nincsenek”. Rámutatott arra is, mennyire valószínűtlen, hogy a kendőn lévő DNS-nyomok nem szennyeződtek az évek során. A szerző végül felkérte dr. Jari Louhelainen-t a liverpooli John Moore Egyetemről, hogy végezze el a tárgy törvényszéki elemzését, ám már az eredeti DNS-tesztek készültekor felmerült, hogy a folyamat során súlyos hibát vétettek. Szakemberek szerint úgynevezett „nevezéktani hibát” követtek el, és ha azt kijavítanák, akkor a DNS-minták „az európai származású emberek több mint 99 százalékához” kapcsolható lenne. Feltéve persze, ha a kendő eredeti egyáltalán, ugyanis ezt is megkérdőjelezte Mick Reed, a New England-i Egyetem munkatársa.

(LADBible)

(Borítókép: Hasfelmetsző Jack. Illusztráció: Getty Images)