A NASA űrhajósa, Matthew Dominick megdöbbentő felvételeket osztott meg a közelgő Milton hurrikánról, ahogy a SpaceX Dragon Endeavour fedélzetéről figyelte a pusztító jelenséget.

A Milton hurrikán ismét a legerősebb, ötös fokozatú viharrá fejlődött, és várhatóan komoly pusztítást végez majd Florida partjainál. A széllökések sebessége elérheti a 252 km/órát, ami a hurrikánok legveszélyesebb kategóriájába sorolja a vihart. Az ilyen erejű forgószelek képesek házak tetejét leszakítani, hatalmas áradásokat okozni, és akár teljes városrészeket is lakhatatlanná tenni, ezért azonnal megkezdték a helyiek evakuálását.

A hurrikán pusztító erejére utalva az Amerikai Országos Meteorológiai Szolgálat is figyelmeztetett. Közlésük szerint több ház megsemmisülhet, és az áramkimaradások hetekig-hónapokig is elhúzódhatnak, lakhatatlanná téve a környéket. Jane Castor, Tampa Bay polgármestere szintén drámai nyilatkozatot tett egy sajtótájékoztatón:

Ha nem hagyják el a területet, az életüket kockáztatják.

A vihar hatalmas méretét és erejét az űrből is figyelik. Matthew Dominick, a Nemzetközi Űrállomás (ISS) amerikai űrhajósa elképesztő time-lapse felvételeket készített a SpaceX Dragon Endeavour fedélzetéről, miközben az állomás 28 000 km/órás sebességgel haladt el a hurrikán felett. A videón jól látható, ahogy a hatalmas, örvénylő fehér vihar alakja szinte szétterjed az óceán felett, akár egy sci-fi filmben.

„Körülbelül két órája repültünk át a Milton hurrikán felett” – írta Dominick a közösségi médiában megosztott felvételhez, amelyre azonnal záporozni kezdtek a kommentek.

„Ez tényleg olyan, mintha egy katasztrófafilm jelenete lenne” – írta egyikük, míg más úgy reagált: „Istenem, ez egyszerre lenyűgöző és félelmetes!”

Egyértelmű figyelmeztetés a lakosoknak

Az előrejelzések szerint a Milton hurrikán ma este éri el Florida Közép-öböl partvidékét, és komoly pusztítást végezhet a régióban. A helyi lakosokat már felszólították, hogy készüljenek fel a legrosszabbra. Dominick felvételei jól mutatják, mennyire félelmetes tud lenni egy ilyen vihar, még az űrből nézve is.

„A Milton hurrikán látványa lenyűgöző az űrből, de a földön élők számára óriási veszélyt jelent” – figyelmeztetett az űrhajós.

(Borítókép: NASA felvétele a közelgő Milton hurrikánról. Fotó: Youtube)