Egyes helyeken már gőzerővel fűtenek, az egyedi mérővel rendelkezők közül pedig sokan próbálják kihúzni a termosztátok bekapcsolását addig, amíg csak lehet. Egy szakember nemrég elárulta a tökéletes időzítést.

Egyre hűvösebb éjszakáknak nézünk elébe, ám egyelőre még élvezhetjük a kellemes, napsütéses nappalokat, így a legtöbb helyen még nem feltétlenül van szükség fűtésre. Habár a távhővel működő lakásokba már gőzerővel tolják a hőt, az egyedi mérővel rendelkezőknek lehetősége van kihúzni a termosztátok bekapcsolását addig, amíg cudarabbra nem fordul az időjárás. Az előrejelzések szerint, ez sajnos hamarabb bekövetkezik, mint gondolnánk, a mai napon ugyanis már elérhet minket egy hatalmas ciklon, amely a héten még az Atlanti-óceán felett tomboló hurrikán legyengült vihara.

Az, hogy mikortól kapcsoljuk be a radiátorokat, az időjárás mellett függ az emberek hőtűrő képességétől is, így örök vita tárgyát képezi. A döntésben azonban nemrég Martin Lewis pénzmegtakarítási szakértő segített a tanácsaival, és nemcsak az időpontot árulta el, amikor valóban érdemes elindítani a fűtést, hanem azt is, hogy hogyan érdemes fűteni a költséghatékonyság érdekében.

„Míg egyesek késlekednek a fűtés bekapcsolásával, hogy pénzt takarítsanak meg, sokan inkább előbb, mint utóbb bekapcsolják, hogy leküzdjék a hűvös érzést. Azoknak a fogyasztóknak, akik szeretik tartani magukat a menetrendhez, azt javasoljuk, hogy október 27-e körül kapcsolják be a termosztátokat, mivel ekkor ér véget a nyári időszámítás, a hőmérséklet pedig rohamosan csökkenni kezd” – figyelmeztetett a szakember, hozzátéve, hogy a dátumtól függetlenül persze minden az aktuális hőmérsékleten és azon múlik, hogy ki hogyan viseli azt.

„A fűtés időjárásnak megfelelő bekapcsolása szintén jó módja az energiaköltségek kezelésének. Általános szabály, hogy akkor kapcsolja be a fűtést, amikor a külső átlaghőmérséklet tartósan 15 Celsius-fok alá csökken, hogy megakadályozza, hogy az otthona túlságosan áthűljön. Hasonlóképpen figyelemmel kísérheti az otthona belső hőmérsékletét, és bekapcsolhatja a fűtést, amikor a hőmérséklet az ideális, 18 Celsius-fok körüli hőmérséklet alá csökken” – mutatott rá Martin Lewis.

(LADBible)

(Borítókép: Fűtést feltekerő férfi. Illusztráció: Getty Images)