Mindennap vonattal ingázik a munkahelyére egy 23 éves brit értékesítési képviselő, ám az egyik reggel rossz kedvezményt érvényesített számára az állomás pénztárosa. A vonaton kiderült, hogy ezért érvénytelen a jegye, és a bírság mellett még bíróság elé is idézték.

Egy apró szabály és néhány rosszul informált jegypénztáros miatt komoly bajjal néz szembe több száz brit utas, akik „a nap bármely szakában” érvényesnek hirdetett vonatjegyet vásároltak, majd érvényesítették a 16-25 évesekre vonatkozó kedvezményt.

Egyikük a 23 éves Cerys Piper, aki a Daisy Hill állomásról utazott wigani munkahelyére, és az állomás jegypénztárában vásárolta meg a jegyét. Amikor a pénztárosnak megmutatta az igazolványát, az szó nélkül kiadta neki a kedvezményes, 1,6 fonttal, vagyis nagyjából 740 forinttal olcsóbb jegyet.

A vonaton keserű meglepetés érte, amikor a kalauz közölte, hogy érvénytelen a jegye, ugyanis egy apróbetűs szabálymódosítás miatt az egész napos jegyen kizárólag 12 fontos vagy annál drágább jegyeken lehet a fiataloknak járó kedvezményt érvényesíteni 10 óra előtt. Mivel a nő aznak később ment munkába, így nem volt érvényes a kedvezményes jegye.

Piper hiába érvelt azzal, hogy a jegyet az állomás pénztárosa adta ki neki, egy 462 fontos, vagyis 215 ezer forintos bírságot kapott.

Ez még nem minden: a Northern Railway vasúti társaság büntetőeljárás alá is vonta a lányt, aki erről,  vagyis hogy az ügyben a manchesteri bíróság elé kell állnia, az őt az ügyben megkereső helyi napilap riporterétől értesült.

Az újság szerint akár több száz hasonló eset is lehet. A társaság egyelőre nem nyilatkozott, hogy Piper ügyében hajlandóak-e módosítani a kiszabott bírságot.

(Bolton News)

(Borítókép: Megdöbbent nő. Illusztráció: Getty Images)