Bár a házimunkák nagy részét az emberek robotpilóta üzemmódban, rutinból csinálják, nem árt néha odafigyelni arra, hogy azonosítsunk és kiiktassunk néhány költséges szokást.
Az energiaszámlák alacsonyan tartása az emelkedő energiaköltségek és a megélhetési válság miatt egyre több háztartásban kulcsfontosságú. Az tény, hogy egy mosogatógéppel nem csak időt, de vizet is megtakaríthatunk, ám egy elterjedt, és a szakember szerint hibás szokás miatt mégis sokan feleslegesen növelik jelentősen a rezsijüket.
Katie Mottram takarítási szakértő – a Good Housekeeping munkatársa – nemrégiben az ITV This Morning című műsorában figyelmeztetett rá,
mekkora idő, víz- és pénzpocsékolás, ha valaki a mosogatógépbe helyezés előtt elöblíti a tányérokat, poharakat és evőeszközöket.
Hiszen azzal, hogy a csapot és a gépet is működtetjük, sokkal több vizet használunk (ha pedig a lakásban cirko vagy bojler melegíti a vizet, akkor áramot és gázt is.)
„A mosogatógépek közül ma már mindegyik alkalmas arra, hogy alapvetően minden zsíros maradványt vagy szószt egyetlen ciklusban eltávolítson" – magyarázta a szakértő, hogy miért felesleges az öblítés.
Mottram további hasznos tippeket is adott, például azt javasolja, hogy a serpenyőket és edényeket soha ne a felső polcra tegyük, hanem inkább a fűtőelemhez közelebb, az alsó polcra, lefelé fordítva. Illetve ha a gép rendelkezi harmadik szinttel, akkor az a legjobb hely a késeknek, villáknak és kanalaknak, de ha külön tartó van benne, akkor érdemes arra ügyelni, hogy az evőeszközöket mindig a nyelükkel lefelé helyezzük bele.
(Mirror)
(Borítókép: férfi mosogatógépbe pakol. Illusztráció: Getty Images)