Új trend terjed a közösségi médiában: az emberek sorra pakolnak érméket a mélyhűtőjükbe egy valóban praktikus okból.

Egy csésze víz és néhány érme: a közösségi médiában terjedő legújabb trend szerint ezeket teszik emberek a mélyhűtőjükbe, hogy megtudják, volt-e áramkimaradás és ezért engedett-e a fagyasztó, benne pedig az ételek.

A trükk rém egyszerű: először egy csésze vizet kell a jégszekrénybe tenni és megvárni, amíg megfagy. Ezután rá kell helyezni a jégre egy érmét, amely ha lesüllyed, feltehetőleg áramkimaradás volt.

Az IFLScience figyelmeztet, hogyha az érme csak egy kicsit süllyedt le, akkor nincs gond, mert a mélyhűtő valószínűleg nem volt sokáig kikapcsolva. Ha azonban a pénz a csésze aljára került, akkor biztonságosabb, ha kidobjuk a fagyasztóban lévő ételeket. 

A Nebraskai Egyetem kutatói szerint bár nem rossz a módszer, nem ez a legmegbízhatóbb praktika élelmiszerbiztonsági szempontból. A szakemberek szerint jobb, ha néhány jégkockát egy  lezárt műanyag zacskóba vagy tartályba teszünk. Ha a jégkockák úgy maradnak, ahogy voltak, a fagyasztó nem kapcsolt le, vagy csak nagyon rövid ideig volt áram nélkül. Ha viszont a jégkockák elolvadtak, vagy helyükre nagyobb jégdarabok kerültek, akkor a fagyasztó hosszabb ideig volt kikapcsolva. Ebben az esetben már nem ajánlott elfogyasztani a mirelit ételeket.

Egyes élelmiszerek – például a fagylalt esetében – a jégkristályok arra utalnak, hogy a fagyasztó kiolvadt, és a desszertet ki kell dobni. Ugyanez vonatkozik a penészgombára vagy bármilyen rossz szagra is.

(HáziPatika)

(Borítókép: Egy befőttesüvegnyi érme a mélyhűtőben. Illusztráció: Getty Images)