Ha valaki azon kesereg, hogy már túl öreg új kihívásokat keresni, akkor érdemes megnéznie ezeket a híressé vált embereket, akik nyolcvan éves koruk után ejtették ámulatba teljesítményükkel a világot.

Mindannyian megöregszünk, és ez ellen nem tehetünk semmit. Arra viszont van lehetőségünk, hogy a legtöbbet hozzuk ki az életünkből, amíg még itt vagyunk. Ha pedig nagy dolgok eléréséről van szó, a kor tényleg csak egy szám.

Következzen néhány elképesztő teljesítmény, és mögöttük az elképesztő kilencen vagy akár száz éves emberek. 

Olga Kotelko

A nyugdíjas kanadai tanárnő 77 évesen döntötte el, hogy formába hozza magát, és rászokik a rendszeres testmozgásra. Annyira jól sikerült, hogy 95 éves korára több mint 30 világrekordot tartott, és több mint 750 aranyérmet nyert, például a 100 méteres futásban, kalapácsvetésben, gerelyhajításban, magasugrásban, és több, mint 600 érmet halmozott fel. Gyakorlatilag minden atlétikai világrekordot ő tartott a korosztályában. 2014-ben hunyt el, de a halála előtti héten még három versenyszámban indult az esőben a Langley Pacific Invitational versenyen

Johanna Quaas 

Johanna Quaas még 2012-ben, 86 évesen került be a Guiness Rekordok Könyvébe, mint a világ legidősebb aktív tornásza. Azóta eltelt tizenkét év, de a 99 éves hölgy még mindig aktív. Igaz, a versenyzést férje 2016-os halála után abbahagyta, ám még mindig felbukkan tornabemutatókon, és ámulatba ejti mozdulataival a közönséget. 95 évesen még gond nélkül ment neki a fejenállás, de saját bevallása szerint a mai napig rendszeresen tornázik. 

Ivor Button

Ivor Button nem egy hétköznapi dédnagypapa, bár 4 gyerekkel, 17 unokával, egy nevelt unokával és 5 dédunokával büszkélkedhet. A ma 97 éves, Angliában élő férfi 2022-ben lett világrekorder a legidősebb emberként, aki egy repülő tetejére szíjazva a magasba emelkedett. Ezzel megdöntötte a korábbi csúcsot, amit az akkor 93 éves Tom Lackey tartott, 2013 óta. Button saját bevallása szerint jobban félt attól, hogy megfázik, mint hogy leesik. A férfi az elismerés megszerzése mellett az akcióval az Ataxia UK jótékonysági szervezetnek gyűjtött pénzt.

Madonna Buder

Az Iron Nun vagyis Vasapáca becenevet nem véletlenül nyerte el az 1930-ban született Buder. 23 évesen szegődött el egy apácarendhez, és bár előtte aktívan sportolt, a rendi élet miatt ez háttérbe szorult. 48 évesen kezdte újra, de akkor már nem volt megállás. Olyannyira, hogy az elmúlt negyven évben négyszáz triatlont teljesített, köztük 45 Ironmant. Ez utóbbival rekorder is lett, hiszen 2012-ben, 82 évesen a legidősebb emberként teljesítette a kanadai Ironmant. Nőként azóta is tartja ezt a címet.

Moses nagyi

Anna Mary Robertson Moses, ismertebb nevén Mózes nagyi a 20. század egyik elismert festőnője. Már 76 éves volt, amikor először ecsetet fogott a kezébe, és 1940 októberében, nem sokkal 80. születésnapja után debütált a nyilvánosság előtt a Galerie St. Etienne-ban. Munkáit később olyan rangos helyeken állították ki, mint a New York-i Museum of Modern Art. Bár súlyos reumával kezelték, mégsem adta fel, több, mint 1500 gyönyörű festménnyel gazdagította a világot.

+1 Hidekichi Miyazaki

Az „Arany Bolt” becenévre hallgató japán atléta 2015-ben, 105 évesen lett a világ legidősebb sprintere 100 méteres síkfutásban, és így bekerült a Guiness Rekordok Könyvébe is. A teljesítmény már csak azért is különleges, mert a férfi csak 90 évesen, hobbiból kezdett el futni. 

(Borítókép: Johanna Quaas. Fotó: Getty Images)