Nézők milliói képedtek el egy szimuláció láttán, amely azt mutatja be, hogyan nézne ki egy Föld körüli utazás, ha fénysebességgel tennénk meg azt. Az is kiderült, mennyi ideig tartana.

Nem több, mint 0,13 másodperc alatt körbe tudnánk utazni a Földet, ha képesek lennénk fénysebességgel közlekedni – derült ki egy szimulációból, amelyet több mint 25 millióan néztek meg eddig a YouTube-on.

A fénysebesség a speciális relativitáselmélet szerint az anyag vagy energia térben való terjedésének felső határa, amely 299 millió 792 ezer 458 méter/másodperces sebességet jelent. Miután az emberek számára szinte felfoghatatlan ez a sebesség, nem csoda, hogy tátva maradt a szájuk, amikor az említett szimulációban azt modellezték, hogy milyen érzés lenne, ha ezzel a gyorsasággal utaznánk körbe a Földet az Egyenlítő legszélesebb pontján, ahol  a világunk kerülete 40 ezer 74 kilométer.

A videón először azt mutatják be, hogy az emberek milyennek képzelik a fénysebességet, majd valósággal sokkolják a nézőket, amikor a következő képkockákban azt prezentálják, hogy ténylegesen mennyit érzékelnénk a mindössze 0,13 másodperces „útból”. Mint kiderül, mindössze 8 képkockát: a kiindulási pont New York, ezután két kockán a Csendes-óceánt, majd egy kockán az ausztráliai Brisbane-t, utána két képkockán az Indiai-óceánt, a hatodikon a szaúd-arábiai sivatagot, a hetediken az afrikai Zimbabwét, míg az utolsó, nyolcadik képkockán ismét New Yorkot láthatjuk – minderről pedig egyetlen pislogással lemaradhatunk.

A szaúd-arábiai képkocka ugyanakkor hiba lehet a videó készítői részéről, a meghatározott röppálya ugyanis nem halad át a Közel-Keleten. Mindazonáltal több mint elgondolkodtató a szimuláció, hiszen remekül szemlélteti, hogy a bolygónk mekkora része vízből áll. Ezt a videóhoz hozzászólók közül is többen szóvá tették.

„Az a tény, hogy a Csendes-óceánnak két képkockára volt szüksége, sokat elárul arról, hogy milyen hatalmas ez a dolog” – írta egyikük. Egy másik arra hívta fel a figyelmet, hogy a Nap fénye még ezzel a sebességgel is 8 perc 20 másodperc alatt éri el a Földet, szemléltetve, mekkora távolságok vannak az űrben.

„Most képzeljük el, hogyha valaki ilyen gyorsan utazik egymilliárd éven keresztül, még akkor sem éri el az univerzum szélét. Őrület” – tette hozzá egy újabb kommentelő.

(LADBible)

(Borítókép: Fénysebesség. Illusztráció: Getty Images)