Amikor valaki egy tengerjáró hajóról a vízbe esik, a legénység szigorú protokoll szerint cselekszik, hogy megkezdje a mentést, hiszen minden másodperc élet-halál kérdése.

A tengerjáró hajókon az egyik legijesztőbb esemény, ha valaki a fedélzetről a tengerbe zuhan. Ilyenkor lép életbe a hírhedt Kód Oscar riasztás, amely a legénység számára azonnali vészhelyzetet jelez. Bár ezek a balesetek ritkák, a hajón dolgozók pontosan tudják, hogy minden egyes másodperc élet-halál kérdése lehet – írja a LADBible.

Azonnal megszólal a vészjelzés: Kód Oscar. A fedélzeten mindenki felkapja a fejét, az utasok döbbenten néznek körbe, hiszen kevesen tudják, mit is jelent ez a két szó. Valaki a vízbe esett, és most minden másodperc számít. A hídon lévő tisztek azonnal riasztják a legénységet, és megkezdődik a verseny az idővel.

Aki észlelte a zuhanást, gyorsan beszámol a látottakról – hol, mikor, hogyan történt. Ezek az információk életbevágók, hiszen csak így tudják pontosan megkezdeni a mentést. A hídon lévők közben jegyzetelnek, rögzítik a hajó pontos helyzetét, és már készítik elő a manővert, hogy a hatalmas hajó visszafordulhasson a zuhanás helyszínére. A légkör feszült, mindenki érzi, hogy most valóban minden pillanat számít.

Egy hatalmas tengerjáró hajó megállítása és visszafordítása nem egyszerű feladat. Miközben a hajó irányt vált, a legénység tagjai mentőcsónakokat eresztenek le, és a fedélzetről pásztázzák az óceánt. A környéken lévő hajók is megkapják a koordinátákat, hogy csatlakozzanak a kereséshez. Az idő a legnagyobb ellenség ilyenkor, hiszen a vízbe esett személy minden pillanattal távolabb kerülhet a hajótól, és az életben maradás esélye is folyamatosan csökken.

A statisztikák szerint az ilyen esetek több mint 75 százaléka tragédiával végződik. Az elmúlt tíz évben összesen 212 ember esett tengerbe tengerjáró hajókról, és csak 48-an élték túl.

Bár az ilyen balesetek ritkák, a Cruise Lines International Association szerint az utasok mindössze 0,00004 százalékának kell ilyen helyzettel szembenéznie.

Az ilyen esetekben nemcsak a vízbe esett személyről kell gondoskodni, hanem azokról is, akik vele utaztak. A hajótársaságok biztosítják, hogy a hozzátartozók megfelelő lelki támogatást kapjanak, és sok esetben lehetőséget biztosítanak arra, hogy a legközelebbi kikötőben hazatérjenek, függetlenül attól, hogy a mentés sikeres volt-e vagy sem.

Ezek a vészhelyzetek nemcsak a hajón, de a tengeren is komoly kihívást jelentenek. A legénység minden tagja rendkívül alapos kiképzésben részesül, hogy ilyen helyzetekben gyorsan és pontosan tudjon cselekedni. Minden egyes másodperc számít, és a cél mindig az, hogy a lehető leggyorsabban megtalálják és megmentsék a vízbe esett személyt.

(Borítókép: Vízbe esett utas. Fotó: Getty Images)