Komoly károkat okozhat egy párkapcsolatban, sőt hosszú távon akár végzetes is lehet egy népszerű, ágyban űzött trend, amely a modern világ sajátja. Egy pszichológus tuti tippjeivel azonban elkerülhető a katasztrófa.

A kedvenc sorozataink kipörgetése, forgolódás a takaró alatt, a telefonunk nyomkodása, alvás vagy olvasás: ezek mind-mind olyan programok, amelyeket előszeretettel végzünk az ágyunk kényelméből, főleg egy fárasztó munkahét után. Ha azonban túl sok időt töltünk párnák között, és keveset valamilyen valódi aktivitással, az szakértők szerint közel sem kifizetődő, hát még akkor, ha egy párkapcsolatban csináljuk ugyanezt. Bár egyszer-egyszer jó programnak tűnhet egy egész napos filmmaraton a társunkkal, ha rendszeressé válik az angolul csak „bed rottingnak” (ágyban rohadás – a szerk.) nevezett jelenség a kapcsolatunkban, akkor az könnyen annak végét jelentheti.

„Olyan társadalomban élünk, amely dicsőíti a termelékenységet, így az emberek kimerülnek. Ez a tendencia azt tükrözi, hogy a túlstimulált világban egyre nagyobb szükség van a menekülésre és a pihenésre. Az emberek az egyszerű, passzív tevékenységekben keresnek menedéket, ez azonban csökkentheti a partnerrel való intimitás szintjét, és anélkül, hogy új dolgokat próbálnának ki együtt, a pár elkezdheti úgy érezni, hogy „megrekedt” és „unatkozik” a kapcsolatban” – magyarázta  a magasan funkcionáló szorongásra specializálódott pszichológus,  dr. Lalitaa Suglani, kiemelve, hogy ebben a rohanó világban is meg kell találnunk a megfelelő egyensúlyt a kedvesünkkel való lazítás és aközött, hogy a kapcsolat ne váljon unalmassá.

„A párok számára az ágyban henyélés kezdetben minőségi pihenőidőnek tűnhet, amely lehetőséget nyújt arra, hogy nyugodt körülmények között csak egymásra összpontosítsanak. Ha azonban ez szokássá válik, fennáll a veszélye, hogy önelégültséget okoz a kapcsolatban” – fogalmazott a szakember arra utalva, hogy ilyen esetben elkényelmesednek a felek, a kapcsolat pedig megrekedhez, hiszen új közös élmények híján elmarad a változatosság. Ez pedig hosszú távon akár a párkapcsolat végéhez vezethet.

„Csökkenthet az izgalom és az intimitás. A közös kalandok, az új dolgok kipróbálása és a másokkal való ismerkedés friss energiát visz a kapcsolatokba. Ezek nélkül a párok úgy érezhetik, hogy megrekedtek vagy unatkoznak, ami kihathat a hosszú távú kapcsolatra és kiteljesedésre” – hívta fel a figyelmet. Mindezt elkerülendő dr. Suglani azt tanácsolja, hogy szabjunk határokat a partnerünkkel, amibe beletartozhat az is, hogy „meghatározott időpontokat határozunk meg az ágyban töltött programokra”. Emellett fontos az apró napi célok kitűzése.

(LADBible)

(Borítókép: Sértődött pár az ágyban. Illusztráció: Getty Images)