Mindenki boldogan lép házasságra, de vajon mikor jön el az a pont, amikor már nincs visszaút? Egy terapeuta felfedi a házasság széthullásának jeleit.

Évente párok ezrei válnak el, sokszor anélkül, hogy időben felismernék a figyelmeztető jeleket. Becky Whetstone, az Arkansasból származó házasság- és családterapeuta, a LaDbible cikke szerint öt olyan szakasz van, amelyek elárulják, hogy a kapcsolat a vége felé sodródik.

Az első szakasz a kiábrándulás, amikor legalább az egyik fél csalódott a kapcsolat alakulásában. Gyakran úgy vélik, hogy ez csak egy átmeneti hullámvölgy, de az elhanyagolt problémák lassan, de biztosan elkezdik aláásni a házasság alapjait.

A második szakasz az, amikor a kiábrándulás mélyül, és a válás gondolata megjelenik. Ahogy Whetstone a HuffPostnak nyilatkozta:

Az emberek gúnyos megjegyzéseket tesznek egymásra,

panaszkodnak a házastársukra, de nem beszélik meg, és a válás gondolata egyre inkább a fejükben motoszkál.”

A harmadik szakaszban az egyik fél érzelmileg eltávolodik a kapcsolattól. Sokan ilyenkor hobbikba menekülnek, hogy eltereljék a figyelmüket a problémákról, míg mások esetleg egy viszony gondolatával is eljátszanak. Ebben a szakaszban a kapcsolat egyre távolságtartóbbá és hűvösebbé válik.

A negyedik szakasz az, amikor a dolgok elérik a töréspontot. Ekkor valami – lehet egy kis dolog vagy egy nagyobb esemény – megtöri a kapcsolatot, és egyik fél sem hajlandó tovább úgy tenni, mintha minden rendben lenne.

Az ötödik, végső szakasz a házasság vége. Whetstone szerint ekkor már nincs visszaút a régi állapothoz. Lehet, hogy a pár új alapokra építve megpróbálja helyrehozni a kapcsolatot, de ez attól függ, mennyire hajlandók mindketten változtatni.

Ez az öt szakasz segíthet időben felismerni a problémákat, de ha a figyelmeztető jeleket nem vesszük észre, a házasság lassan, de biztosan széthullik.

(Borítókép: elhidegülő házaspárok. Illusztráció: Getty Images)