Sok minden kiválthat félelmet vagy undort az emberekben, de van, aki egészen bizarr dolgoktól retteg, és eztzel sokszor a hétköznapi élet is nagyon nehézzé válik.

Az emberek rengeteg mindentől retteghetnek, ám léteznek egészen bizarr fóbiák is, amelyek ugyan nem érintenek tömegeket, mint a mélységtől a repüléstől vagy a pókoktól való rettegés, ám valós problémákat okoznak azoknak, akik ezektől szenvednek.

Mutatunk 10 nagyon furcsa, ám valóban létező fóbiát.

Xanthofóbia:

A sárga színtől való félelem. Ez a rettegés nagyon megnehezítheti a mindennapi életet, hiszen a sárga szín nagyon sok helyen megjelenik. Mivel a xanthofóbiás emberek minden sárga tárgytól rosszul lesznek, az ételek, a virágok vagy akár egy sárga ház megpillantása is kellemetlen perceket okozhat nekik. 

Nomofóbia

Ez egy igazi modernkori fóbia: a kóros félelem attól, hogy az illető nem elérhető a mobiltelefonjával.  A nomofób ember betegesen retteg attól, hogy elveszíti a telefonját, lemerül az akkumulátora, elmegy a térerő vagy lenullázódik az egyenlege. Az ilyen helyzetektől való szorongást az okozza, hogy az illető úgy érzi, ez esetben teljesen el lenne zárva a világtól. 

Ablutofóbia

Az ablutofóbiában szenvedő emberek félnek mindennemű vizes tevékenységtől, legyen az fürdés, takarítás vagy mosás. Már egy egyszerű zuhanyzás is komoly rettegést és szorongást okozhat az illetőnek, ami hosszú távon szociális és egészségügyi problémákhoz is vezethet a tisztálkodás hiánya miatt. 

Arachibutyrofóbia

Igencsak specifikus fóbia: az ebben szenvedő emberek attól rettegnek, hogy mogyoróvaj tapad a szájuk bármely részére, különösen a szájpadlásukra. Egyeseknek nem okoz gondot, ha kis mennyiségben fogyasztanak belőle, de vannak, akik minden olyan terméket elkerülnek, ami földimogyorót tartalmaz. 

Pogonofóbia

A pogonofóbiás embereknek igazi rémálmot jelen, hogy újra divatba jött az arcszőrzet, ugyanis rettegnek a szakállaktól. Férfiak esetében nem csak a látványtól triggerelődik a félelem, hanem a saját arcukon található szőrtől is, ezért betegesen sokat borotválkoznak. Sok feltételezés született már arról, vajon miért alakulhat ki valakiben ez a fóbia, de lehet akár kulturális eredete is.  

Omphalofóbia

Ez nem más, mint a köldöktől való irracionális rettegés. Az ebben szenvedő emberek nem csak a köldök látványát nem tudják elviselni, de halálos félelem lesz úrrá rajtuk, ha arra gondolnak, hogy valaki megérinti a köldöklyukukat. Sokan emiatt letakarják vagy leragasztják ezt a területet, hogy ne kelljen kapcsolatba kerülniük testük ezen részével.

Turofóbia

Kísérleti egereken nem nagyon lehetne tanulmányozni ezt a fóbiát, ugyanis a sajt az, ami rettegést vált ki ebben az esetben. Van aki minden sajttól fél, van, aki csak bizonyos változatoktól. 

Ergofóbia

Sokan viccesnek találhatják, de létező dolog a munkától való irracionális félelem. Pontosabban nem mindig a munkavégzés okozza a szorongást, akad, hogy a munkahely vagy a munkahelyi környezet váltja ki ezt. A fóbia hosszú távon akár egzisztenciális válsághoz is vezethet, hiszen képtelenné teszi az illetőt arra, hogy napi szinten bejárjon dolgozni. 

Eisoptrofóbia

Ez a fóbia a tükröktől, vagy bármilyen tükröződő felülettől való félelem. Az ebben szenvedő emberek attól rettegnek – és erre néhány horrorfilm jócskán rá is erősít – hogy mit látnak meg a tükörben. Sokszor vezethető vissza babonákra, vagy spirituális élményekre. 

Dextrofóbia

A dextrofóbiával érintettek mindentől félnek, ami tőlük jobbra helyezkedik el. Ezt kiválthatja például az ezen az oldalon történt konkrét sérülés, vagy trauma is. Létezik a másik oldaltól való félelelm is természetesen, ennek szinisztrofóbia az elnevezése. 

(Borítókép: rettegő férfi. Illusztráció: Getty Images)