Szakértők szerint ez a hétköznapi háztartási cikk óriási szolgálatot tehet a hideg időben bekapcsolt fűtés mellett, ugyanis semlegesíti a kialakuló párát, és megakadályozza a penész kialakulását.

Talán furcsán hangzik, hogy a szakértők szerint minden ablak elé egy nagy tál sót kell helyezni, miután beindult a fűtési szezon, de nem véletlenül ők a hozzáértők.

Ahogy egyre jobban lehűl a kinti levegő, és bekapcsojuk a fűtést, a beltéri meleg levegő érintkezik az ablak hideg felületével, és ez páralecsapódáshoz vezet.

A kicsapódó pára sokféle problémát okozhat, beleértve a penészt is, ami egészségügyi komplikációkhoz vezethet. Itt jön képbe a só, ami egyszerűen megoldja a helyzetet.

„A sónak megvan az a képessége, hogy természetes módon magába szívja a nedvességet a levegőből. Lényegében kiszárítja azt, így amikor az üveggel érintkezik, kevesebb kondenzvízcsepp képződik” – mondja Andy Ellis, a Posh.co.uk otthoni és kerti szakértője. „Ez egy nagyon egyszerű trükk, amely egyáltalán nem igényel erőfeszítést. Egyszerűen töltsön meg egy sekély tálat vagy egy kis üveget némi sóval – ez lehet asztali só vagy kősó." – teszi hozzá.

A felhasznált só mennyisége attól függ, hogy mekkora az adott ablak, de alapvetően egy kis tál só már megteszi a kívánt hatást. Egy adag nagyjából pár napig elég, de a szakértő szerint szabad szemmel is látható, mikor jön el a csere ideje, ugyanis a só ekkorra nedvessé és csomóssá válik. 

(Mirror)

(Borítókép: kislány bepárásodott ablak előtt játszik. Illusztráció: Getty Images)