11 éve a világ egyik leghíresebb túrázós balesete.

A tapasztalt túrázónak számító amerikai Aron Ralston története 11 évvel ezelőtt sokakat megérinthetett, hiszen az emberek egyik legnagyobb rémálmát élte át. Ralston 2002-ben hagyta ott mérnöki munkáját azzal a céllal, hogy megmássza Észak-Amerika legmagasabb csúcsát, a 6190 méter magas Denalit.

Ralston felkészülés gyanánt 2003-ban egyedül indult el túrázni a kanyargós és vadregényes utahi Bluejohn-kanyonba, amelyről előzetesen senkit nem értesített. Ez végül majdnem végzetes hibának bizonyult a részéről. Történt ugyanis, hogy egy sziklába vájt ösvény mélyére ereszkedett, amikor a keze alatt elmozdult az egyik lazán függő, méretes szikla, és bár nem zuhant rá, az esés végén annyira hozzászorította a falhoz a jobb kezét, hogy nem tudta onnan kihúzni.

Nem tudott kiszabadulni, nem volt térereje, hogy felhívjon valakit, és ami a legrosszabb: senkinek sem szólt előtte, hová megy túrázni.

Összesen nagyjából 3,5 deci vize maradt, míg élelem gyanánt két burritója – ugyanis rövid túrára készült. Miközben igyekezett beosztani a készleteket, folyamatosan próbálta kiszabadítani a karját, de hiába faragta a köveket, ekkorra már tudta, milyen lehetetlen helyzetbe került.

A dehidratálódás miatt hallucinálni kezdett, és a harmadik napon rájött, csak egyetlen kiút létezik ebből a csapdából: ha alkarja levágásával próbál kiszabadulni. Rögtön cselekedett, előbb igyekezett elszorítani az ereket, majd kisebb vágásokat ejtett az alkarján a bicskájával, de ez a próbálkozás akkor még lehetetlennek tűnt. 

Az ötödik napra már kifogyott az élelemből és a vízből is, így felvéste a falra a nevét, születési és feltételezett halálozási dátumát, majd videóüzenetben elbúcsúzott a szüleitől.

Ekkor már biztos volt benne, hogy nem éli túl az éjszakát, de reggelre arra ébredt, hogy beszorult karja a vérkeringés hiánya miatt kezdett elhalni, ezért elhatározta, hogy valahogy elvégzi az amputációt. Eltörte a csontokat, majd az inakat elmetszve levágta a karját, és elszorította az ereket. Tudta, hogy nem sokáig marad eszméleténél, ezért sietve felmászott húszméternyit a kanyon tetejére, és elindult a 13 kilométerre levő biciklijéhez. 

Tíz kilométer után belebotlott egy ott nyaraló holland családba, akik enni és inni adtak neki, közben pedig értesítették a hatóságokat, és hívtak hozzá mentőhelikoptert. Ralston addigra 18 kilót fogyott, és kis híján elvérzett, miután vérének egynegyedét elveszítette. A karja levágása és a megmentése között mindössze négy óra telt el, és óriási szerencséje volt, hogy túlélte.

A történetéről először könyvet írt, majd 2010-ben a brit Danny Boyle filmet készített Aron Ralstonnal történtekről 127 óra címmel, melynek főszerepét James Franco játszotta. A filmet abban az évben hat Oscar-díjra jelölték.

(csupasport)

(Borítókép: Aron Ralston. Fotó: Don Arnold/Getty)