A Delta Force működését szigorú szabályok és titoktartás övezi, amit csak a legkiválóbbak tapasztalhatnak meg.

A különleges amerikai katonai alakulat, a Delta Force, a világ legkeményebb kiképzése és titoktartása mögött működik. Akik ennek az alakulatnak a tagjai, nemcsak fizikailag, de mentálisan is a csúcson kell legyenek – és ez még csak a belépés alapkövetelménye. A Delta Force működését szigorú szabályok és különleges gyakorlatok jellemzik, amelyek szinte teljesen elkülönítik az alakulatot a hadsereg többi részétől. 

A Delta Force titokzatos, elit működése évtizedek óta kíváncsivá teszi az embereket; olyan küldetéseket vállalnak, mint Oszama bin Laden likvidálása és Szaddám Huszein elfogása, ami legendás hírnevet adott nekik. A Delta Force belső élete különös szabályok és gyakorlatok alapján zajlik, amelyek szinte teljesen elkülönítik az alakulatot a hadsereg többi tagjától.

Az első szabály: ne ossza meg senkivel!

Az alakulat tagjainak egyik legfontosabb szabálya a csend.

Csend a biztonság

– vallja Ken Allard ezredes, ami azt jelenti, hogy a Delta tagjai még a családtagjaikkal is csak nagyon keveset oszthatnak meg.

Eric Haney, a Delta egykori katonája Inside Delta Force című könyvében elárulja, hogy a tagok hivatalos katonai adatbázisokban sem szerepelnek.

A nevüket törlik a szokásos nyilvántartásokból, és a Delta saját titkos rendszerébe kerülnek. Ha valakit egyszer kiválasztanak, „kiesik” a hagyományos hadsereg adatbázisából, így még a katonai nyilvántartás is máshogy kezeli őket.

Kíméletlen belépési követelmények és kiképzés

Ahogy az egyik legelitebb amerikai katonai egységtől elvárható, a Delta Force-ba való bekerülés követelményei rendkívül szigorúak. Az érdeklődő újoncoknak legalább két és fél év katonai szolgálattal kell rendelkezniük, el kell érniük egy meghatározott rangot, kiváló minősítéssel, és legalább 21 évesnek kell lenniük. A Delta Force kiképzése a végletekig kimerítő: fizikailag és mentálisan is próbára teszi a jelölteket.

Először egy négyhetes fizikai felkészítés vár a belépőkre, ahol kemény terepen kell bizonyítaniuk: 18 mérföldet (kb. 29 kilométer) kell megtenniük 18 kilogrammos felszereléssel, egyetlen éjszaka alatt, durva terepen és időjárási körülmények között.

Ez a szakasz arra is szolgál, hogy pszichológiailag felmérjék a jelölteket – elég erősek-e, hogy hosszú távon bírják a nyomást? Az újoncok nemcsak futnak és erőt fejlesztenek, hanem navigációs feladatokkal és extrém helyzetekkel néznek szembe ismeretlen terepen és időjárási körülmények között. Ezt követi a titkos ügynöki képzés, amely magába foglalja a hírszerzés és a terrorizmus elleni taktikák elsajátítását is.  

„Csendes szakemberek” a világ szeme elől rejtőzve élnek  

A Delta Force tagjai sokszor olyan bevetésekre indulnak, amik még a különleges erők közt is kiemelkedően kockázatosak. Az, hogy titokban maradhatnak és szinte láthatatlanul dolgoznak, megköveteli, hogy semmilyen részletet ne adjanak ki magukról. A SEAL Team Six híressé vált Oszama bin Laden elleni bevetésével, de a Delta Force operátorai szilárdan tartják magukat ahhoz, hogy nem osztanak meg információkat – még nagy sikerű műveleteikről sem. Ken Allard szerint a Delta katonái a „csendes szakemberek”, akik a világ szeme elől rejtve dolgoznak.

Az alakulat tagjait civil ruházat, hosszabb haj és szakáll is jellemezheti, hogy bármilyen környezetben feltűnés nélkül mozoghassanak.

A Delta Force tagjai a legrosszabbra készülnek  

A Delta Force operátorait folyamatosan arra képzik, hogy bármilyen helyzetben gyorsan reagáljanak, akár a legextrémebb körülmények között is. Eric Haney egyik kiképzési emléke szerint az újoncoknak az amerikai nagykövet életét kellett védeniük egy veszélyes országban, és azt tanították nekik: mindig számítsanak a legrosszabbra.

A Delta Force-ban nincs „békeidő”: folyamatosan éles szituációkra készülnek, hogy bármikor képesek legyenek reagálni egy váratlan helyzetre.

A kiképzésük során mindent éles lőszerrel gyakorolnak, így a legrosszabbra készülnek – még akkor is, ha csak gyakorlatról van szó. Az újoncoknak azt tanítják:

Mindig számíts arra, hogy valami rossz fog történni, és állj készen a cselekvésre.

A Delta Force katonái a legszigorúbb szabályok szerint élnek, miközben állandó készenlétben állnak az Egyesült Államok biztonságának védelme érdekében. A kívülállók számára rejtély marad, mit jelent a Delta Force tagjának lenni – és a legtöbbjük számára ez így is marad.

(Borítókép: amerikai katonák. Fotó: Getty Images)