Sok lottónyertesnek a szerencséje hozott bajt, mert a nyereményével életveszélyes helyzetbe került. Ezeket az eseteket mutatjuk be.

A lottónyeremény egyetlen pillanat alatt hatalmas változást hozhat az életünkbe, ám egyesek számára ez az álom rémálommá vált. Tracie Davis floridai képviselő épp ezért támogatott egy törvényjavaslatot a lottónyertesek névtelenségének megőrzéséért, hiszen a nyerteseket gátlástalan emberek, sőt még közeli ismerőseik is megcélozhatják. A pénz és a hirtelen jött vagyon olyan kapzsiságot ébreszt, ami végül sokuk életébe került. Összegyűjtöttük a legismertebb eseteket, amikor a lottónyertesek tragikus módon a pénzük áldozataivá váltak.

Abraham Lee Shakespeare – Milliárdokat ért, de az életét vette el

Abraham Shakespeare 2006-ban nyert meg egy mesés 31 millió dolláros (kb. 11,56 milliárd forintos) főnyereményt a lottón. A levonások után 17 millió dollárt, azaz kb. 6,34 milliárd forintot kapott kézhez, de nem sokáig élvezhette új életét. Shakespeare kedves ember volt, akit sokan kihasználtak. Ahogy unokatestvére, Tammy Edom fogalmazott: „Nem tudta, hogyan kezelje a pénzt, és olyan emberek vették körül, akik mind belőle akartak hasznot húzni.” Egy másik unokatestvér, Cedric Edom így emlékszik vissza:

Ő lett a család készpénzes tehene, minden nap lehúzták.

Shakespeare-t végül Dorice „Dee Dee” Moore vette célba, aki felajánlotta, hogy segít neki a pénzügyek kezelésében. Moore azonban nemcsak izolálta Shakespeare-t a családjától, hanem el is tüntette. Végül Shakespeare telefonjáról küldött üzenetekkel próbálta megtéveszteni a rokonokat, de azok nem hitték el, hogy azokat ő írja. Mire a hatóságok bekapcsolódtak, már késő volt: Moore-t börtönbüntetésre ítélték Shakespeare meggyilkolásáért.

Tiffani Hill – Egy tragikus családi dráma

Tiffani Hill 2020 novemberében 2 millió dollárt (kb. 746 millió forintot) nyert a lottón, de a boldogság nem tartott sokáig. Nem sokkal a nyeremény után feleségül ment John Donatóhoz, és együtt új életet kezdtek. A családja szerint azonban a kapcsolatuk hamar bántalmazóvá vált, és Tiffani úgy döntött, hogy elhagyja a férjét. Donato azonban végzetes lépésre szánta el magát: megölte Tiffanit, önmagával is végzett, és súlyosan megsebesítette kislányukat is. Bár nem tudni biztosan, hogy a pénz okozta-e a konfliktust, a család ügyvédje szerint a nyeremény is hozzájárulhatott a tragédiához. 

Craigory Burch Jr. – Az ajándékozás lett a veszte

Craigory Burch Jr. 434 ezer dollárt (kb. 162 millió forintot) nyert a Georgia Lottery egyik játékán, de a nyeremény öröme tragédiába fordult. Burch a nyeremény egy részét a saját családjára és rászoruló gyerekek karácsonyi ajándékaira fordította, ám ez nem mindenkinek nyerte el a tetszését. Egyesek szerint „felvágós” lett a nagyvonalú gesztusokkal, amiért egy éjjel fegyveresek törtek be a házába, és pénzt követeltek tőle. Amikor nem tudta teljesíteni a követelésüket, a támadók könyörtelenül megölték, miközben a gyerekei és barátnője végignézték a szörnyű eseményt. Az elkövetők mindössze 200 dollárral (kb. 74 ezer forinttal) menekültek el a helyszínről.

Jonas Lucas Alves Dias – A nyeremény napjai megszámolva

A brazil Jonas Lucas Alves Dias 2020-ban hatalmas összeget, több mint 9 millió dollárt (kb. 3,36 milliárd forintot) nyert a Mega-Sena lottón. Két évvel később, szokásos sétája közben elrabolták. Az emberrablók 20 órán át fogva tartották, brutálisan bántalmazták, és megpróbálták rávenni, hogy egy nagy összeget utaljon át nekik. Bár a 600 ezer dolláros (kb. 224 millió forintos) utalási kísérletüket meghiúsították, mégis sikerült kb. 4 000 dollárt (1,5 millió forintot) leemelniük a számlájáról. Dias-t végül súlyos sérülésekkel találták meg, de az életét már nem tudták megmenteni.

Jeffrey Dampier – A család árulása

Jeffrey Dampier Jr. 1996-ban 20 millió dollárt (kb. 7,46 milliárd forintot) nyert az illinoisi lottón, és új életet kezdett. Azonban felesége nővére, Victoria Jackson nem sokkal később a saját hasznára akarta fordítani a vagyonát. Jackson a barátjával együtt csalta el Dampiert, megkötözték, majd hidegvérrel fejbe lőtték. A bíróságon kiderült, hogy a gyilkosságot pénzszerzés reményében követték el, ezért Victoria életfogytiglani börtönbüntetést kapott.

Urooj Khan – Egy gyanús halál nyomában

Urooj Khan 2012-ben kaparós sorsjeggyel nyert 1 millió dollárt (kb. 373 millió forintot), de még az első kifizetését sem élhette meg. Néhány nappal a nyeremény után Khan váratlanul meghalt, és a későbbi vizsgálatok kimutatták, hogy ciánmérgezés okozta a halálát. Bár közeli hozzátartozói gyanúba kerültek, végül senkit sem vontak felelősségre az ügyben. A nyereményt végül lánya és második felesége között osztották fel.

Owen Dillard – A családon belüli árulás áldozata

Owen Dillard 2018-ban kétszer is nyert nagyobb összeget a lottón, ám öröme nem tartott sokáig. Dillard már egy ideje súlyos beteg volt, de halálát nem a betegség okozta – saját unokaöccse, Idris Abdul Muhaymin támadt rá otthonában, és végzett vele egy késsel. A gyilkosság után Muhaymin újabb embert ölt meg, és a bíróság végül mindkét gyilkosságért 24 év börtönbüntetésre ítélte.

Ibi Roncaioli – Titkok és végzetes fájdalomcsillapítók

A kanadai Ibi Roncaioli 1991-ben nyert 5 millió dollárt (kb. 1,87 milliárd forintot) a lottón, de a hatalmas nyereményből sok mindent titokban tartott férje előtt. Roncaioli nagy összegeket költött el anélkül, hogy férjének, egy sikeres orvosnak elmondta volna, mire megy a pénz. Amikor a férj rájött a titkokra, halálos adag fájdalomcsillapítót adott be feleségének, ezzel véget vetve az életének. Az orvos végül hét év börtönbüntetést kapott felesége megöléséért.

Doris Murray – Mesés nyeremény, tragikus vég

Doris Murray 2007-ben nyert 5 millió dollárt (kb. 1,87 milliárd forintot), és úgy döntött, hogy az összeget évi kifizetések formájában veszi fel, ami évente kb. 64 millió forintot jelentett volna számára. Egy évvel később azonban a boldogság rémálommá vált, amikor volt barátja, Derrick Lorenzo Stanley, akivel éppen szakítani készült, brutális módon végzett vele. Murray holttestét otthonában találták meg, míg Stanley autós üldözés során próbált elmenekülni a rendőrök elől, de végül elfogták és őrizetbe vették.

Lee Kost – Luxusnyereményből halálos célpont

A 78 éves Lee Kost 2007-ben 250 000 dollárt (kb. 93 millió forintot) nyert, amit új luxuscikkekre, például egy Rolex órára és két Jaguárra költött. A hirtelen szerzett vagyon azonban veszélybe sodorta: hamarosan több betörés célpontjává vált, míg végül egy este négy támadó tört be hozzá, és egyikük lelőtte őt az otthonában. A támadók elmenekültek az egyik Jaguárral, de gyorshajtás közben elkapták őket. Az elkövetők közül többen életfogytiglani börtönbüntetést kaptak, a lövést leadó férfit pedig halálbüntetés fenyegette, de egy alkut követően ő is életfogytiglant kapott.

(Borítókép: krétarajz a bűntény helyszínén. Fotó: Getty Images)