Már csak egy hónap, és a szeretteink körében ünnepelhetjük a karácsonyt. Ebben az időszakban a legtöbben félreteszik a mérleget, hogy önfeledten lakmározhassanak a finomságokból. Nem különben az ünnepi italokból, amelyek megalapozzák a hangulatot.
Nagy-Britanniában az egyik legkedveltebb itóka az úgynevezett Baby Guinness, amely kávélikőrből és ír krémből készül. Az efféle koktélok hazánkban is népszerűek, így gyorsan fogynak, ezért a legtöbben előre kikevernek egy-két üveggel. A honfitársakra azonban jellemző, hogy sok esetben nagyobb a szemük, mint a szájuk, így jó eséllyel az ünnepek végére is marad némi ital az üvegben, nem beszélve a hozzávalókról, amelyeket a kevésbé iszákosok sokszor gondosan elraktároznak a következő évre.
Ha pedig idén esetleg egy ilyen, tavalyról maradt üveg kerül a kezünkbe, azzal nagy valószínűséggel valóban megalapozzuk majd a hangulatot, de nem a jó értelemben.
Habár az egyik legkedveltebb ír krémlikőrnek a gyártó szerint bontva és bontatlanul is két év a szavatossági ideje, előbbi esetben az ital fél év után már kellemetlen tüneteket okozhat, ugyanis a benne lévő tejkrém ennyi idő alatt könnyen megromolhat. Így az előző évben már bontott állapotban eltett likőrrel, valamint az azt tartalmazó Baby Guinness-szel könnyen elronthatjuk az ünnepi idillt, és javasolt inkább frissen, új üveggel készíteni belőle.
Az sem mindegy, hogy a tavalyról megmaradt italtól hogyan szabadulunk meg, ugyanis a vécébe vagy a lefolyóba öntve komoly károkat okozhatunk. A benne lévő tejszín sok zsírt tartalmaz, ami károsíthatja a vízvezetékeket, valamint el is dugíthatja azokat. Ennél fogva ugyanúgy kell kezelni, mint például a megmaradt étolajat.
(LADBible)
(Borítókép: Baby Guinness ital. Fotó: Getty Images)