Biztonságos és unalmas választásnak minősítette egy séf a marhának azt a részét, amelyet a legtöbben steakként választanak. A szakember elmondta, véleménye szerint melyik a legjobb variáció.

Válasszuk fogásként egy fine dining étteremben vagy tegyük hamburgerbe, a steak rendkívül sokoldalú választás tud lenni. A felhasznált hús és annak elkészítési módja is többféle lehet, sokan azonban tutira mennek, és a marhának csak egyetlen részét fogyasztják ily módon. Egy séf szerint azonban ez a lehető legrosszabb választás, ugyanis az állatnak sokkal finomabb részei vannak.

David Burke amerikai gasztronómiai szakember szerint a filet mignon fantázianevű hústól érdemes óvakodni, véleménye szerint ugyanis „biztos, hogy nem ez a legjobb része” a marhának.

Hozzátette, hogy ez a steakdarab Franciaországban vált híressé, és azért lett népszerű a szakácsok körében, mert nincs benne csont, így könnyen vágható és tisztítható, valamint egyszerű a mártással való tálalása. A praktikusságától eltekintve azonban elhalványul a marha más, steakként fogyasztható részeihez képest.

Ezzel értett egyet  Will Messmer hentes is, aki bár pontosan érti, miért veszik az emberek a filet mignont, elmondása szerint „senki, aki nála dolgozik, nem veszi meg azt”.

Mindeközben más szakácsok is túlértékeltnek ítélték meg a steaknek ezt a fajtáját.  Bryce Gilmore séf szerint a filet mignon íztelen, mert nincs benne izomközi zsír. Más szakember szintén íztelennek, sőt egyenesen unalmasnak bélyegezte, megint más úgy fogalmazott, hogy ez lenne az utolsó, amit valaha egy steakhouse-ban rendelne.

Más a helyzet ugyanakkor a Rib Eye steakkel, amely hozzáértők szerint a marha egyik legízletesebb része.

Nyersen, közepesen vagy átsütve?

Egy másik kardinális kérdés a steakfogyasztásban, hogy mennyire átsütve fogyasszuk azt. Habár jogos a mondás, hogy nem érdemes steakért fizetni, ha teljesen átsütve szeretjük, hiszen így elkészítve nagyjából olyan lesz, mint a cipőtalp, valójában ízlés kérdése, hogy ki hogyan eszi. Fontos azonban tisztában lenni vele, hogy aki azért viszolyog a félig átsült, vagy az annál nyersebb hústól, mert rosszul lesz a vértől, annak valójában nincs félnivalója, a húsból szivárgó piros folyadék ugyanis valójában nem vér. Ez a folyadék az izomszövetben található fehérje, a mioglobin, amely az oxigént szállítja az izomban, és a hús vörös színét adja.

Ön milyen steaket részesít előnyben?

Ön hogyan szereti a steaket?

(LADBible)

(Borítókép: Egy pincérnő steaket szolgál fel. Illusztráció: Getty Images)