Bár a kelbimbó, és pár hasonló zöldség sok országban a tradicionális karácsonyi menü része, a Nemzetközi Űrállomáson biztosan le kell mondaniuk ennek a zöldségnek a fogyasztásától az űrhajósoknak.
Az űrkutatási vezetők attól tartanak, hogy a kelbimbó és társai, például a káposzta és a brokkoli, puffadást válthatnak ki, ami valós veszélyt jelent a Föld felett 250 mérfölddel légmentesen lezárt kapszulába zárt űrhajósok számára. Nem csak arról van szó, hogy a szellentések kiszellőztethetetlenül ott maradnak, hanem hogy bizony a bélgázok akár robbanásveszélyt is jelentenek.
A szellentés problémája már régóta foglalkoztatja az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA űrszakértőit, olyannyira, hogy az 1960-a évek óta folynak kutatások arról, hogyan lehetne minimalizálni a bélgázok okozta potenciális robbanásveszélyt.
Nem véletlen, hogy az űrhajósokat szigorú „űrdiétára” fogják, amelyet kifejezetten a puffadás csökkentésére terveztek, és előnyben részesítik azokat a jelentkezőket, akinek alapvető étrendje kevesebb puffadással jár, például nem vegetáriánusok.
(Unilad)
(Borítókép: Robert Crippen amerikai űrhajós eszik a Columbia űrsiklón. Fotó: Getty Images)