Évtizedek óta tartó vitát döntött el nemrég a Heinz nevű amerikai vállalat arról, hogy hűtőbe kell-e tenni a ketchupot.

Hűtőben vagy szekrényben? Ennek az örök kérdésnek a kapcsán évtizedeken át nem sikerült dűlőre jutniuk azoknak, akik ketchupot tartanak otthon. Egyesek szerint bontás után akkor áll el a legtovább, ha hűtve tároljuk a terméket, míg mások úgy vélik, hogy a konyhaszekrényben is remek helye van a benne lévő tartósítószerek miatt. Ennek a vitának tett pontot a végére nemrég a Heinz nevű élelmiszer-feldolgozó vállalat, amely széles körben ismert a palackozott szószairól. 

„Mindig is csak egy helyes válasz volt” – kezdte a MailOnline-nak Olivia Lennon, a Heinz képviselője. Örömmel osztjuk meg a Heinz Tomato Ketchup szerelmeseivel, hogy a mi ketchupunknak a hűtőben kell lennie. Bár tisztában vagyunk vele, hogy sokan a szekrényben tárolják, 

felbontás után mindenképpen a hűtést ajánljuk!

Ez a legjobb módja annak, hogy megőrizzük a ketchup finom, jellegzetes ízét, amelyet ismerünk és szeretünk” – tisztázta a kérdést egyszer s mindenkorra Lennon.

A márka már 2023-ban is közzétette a véleményét a kérdéssel kapcsolatban. Akkor az X-re írták ki, hogy „Ketchup. goes. in. the. fridge. in. the. fridge!!!”, vagyis „A ketchupnak a hűtőben a helye”.

Függetlenül a gyártó álláspontjától, a vita feltehetőleg nem ér véget, egy bizonyos dr. Sarah Schenker dietetikus ugyanis korábban azt állította, hogy a ketchupot nyugodtan lehet szekrényben tárolni és nem szükségszerű a hűtése. A véleményét más ételízesítők kapcsán is elmondta, többek között, hogy az úgynevezett barna szósz is tárolható a konyhaszekrényben, az ugyanis ecetalapú, így szintén nem kell hűteni. Hasonlóan a mustárt sem kell hűtőbe tenni, habár a csípőssége megőrzésében segíthet. Ellenben a majonézt és a salátakrémet mindenképpen hűtve kell tárolni.

(LADBible)

(Borítókép: Egy doboz ketchup egy férfi kezében. Illusztráció: Getty Images)