Ételtárolás, szigetelés, otthoni barkácsolás: mindez csak néhány az alufólia felhasználási módjai közül, éppen ezért nem véletlen, hogy az egyik legalapvetőbb kellék a háztartásokban. Az elterjedtsége ellenére azonban máig rengeteg tévhit kering róla, legtöbbször amiatt, hogy a hengerezett alufóliának az oldalai eltérőek egymástól. Míg az egyik mattosabb, a másik fényesebb, ennek nyomán pedig különböző funkciókat sejtenek a két oldal mögött.
Hogy miért fényes az alufólia egyik oldala, arról az alábbi cikkünkben írtunk korábban.
Ezúttal annak jártunk utána, hogy valóban igaz-e, hogy a két oldal különböző célokra használható. Mint arra a Femcafé is rámutat, az alufólia kiválóan ellenáll a hőnek, sőt egyenletesen képes vezetni azt, ennél fogva védi az ételeket az égéstől. Sokan úgy vélik, hogy az anyag pozitív tulajdonságai másképpen funkcionálnak a fényes, illetve a matt oldalának a használatakor. Előbbit állítólag arra használjál, hogy hidegen tartsa az ételt, míg utóbbit arra, hogy bent tartsa a meleget. Az emberek többsége ezért borítja le a tepsit úgy, hogy az alufólia fényes oldala nézzen kifelé.
Akik eddig hasonlóan tettek, azokat el kell keserítenünk, valójában ugyanis nincs különbség a két oldal között. Mindkét fele ugyanolyan hatékonyan tartja és vezeti az adott hőmérsékletet.
Több mint 100 éve használjuk
A hengerezett alufólia a svájci gyáriparos, Robert Victor Neher nevéhez fűződik, aki az eljárást kidolgozta. A hengereléssel Neher először tudott vékony fóliákat előállítani, ami sokkal könnyebb és olcsóbb volt, valamint jobb tulajdonságokkal rendelkezett, mint az ónfólia, így gyorsan elterjedt. Az 1920-as évektől már nemcsak a csokoládét, hanem a vajat, kávét, cigarettát, gyógyszereket és a tejet is a rendkívül jó konzerváló tulajdonságokkal rendelkező alufóliába csomagolták.
(Femcafé)
(Borítókép: Alufólia henger egy nő kezében. Illusztráció: Getty Images)