Tizennégy éven át dolgozott egy három Michelin-csillagos séf mellett, 2024 óta pedig a saját, szintén Michelin-csillagos éttermét üzemelteti Nick Beardshaw angol sztárséf. A szakember nemrég egy fontos részletre hívta fel a figyelmet az éttermi étlapokon feltüntetett árak kapcsán, amelyek egyre nőnek, sokan pedig magukat az éttermeket hibáztatják miatta.
Habár a Michelin-csillagos éttermekben alapvetően magasabbak az árak a címmel is jelzett magasabb minőség miatt, a számlánk végösszege a többi vendéglátóegységben is hónapról hónapra növekszik az elszálló infláció miatt.
Amit azonban Beardshaw szerint sokan nem vesznek figyelembe, az az ÁFA mértéke, amely hazánkban 27, illetve helyben készített, nem alkoholos termékek esetén 5 százalékkal dobja meg az étterem árait.
Ez azt jelenti, ha egy főételért például 4 ezer forintot fizetünk, akkor maga az étel 3809 forintba kerül, míg a fennmaradó 191 forintot adóként fizetjük ki. Egy alkoholos ital esetén kifizetett 1000 forint esetében ugyanakkor már 213 forint az áfa, míg az ital éttermi ára 787 forint. Ha az ÁFA kevesebb lenne – ami 27 százalékos ÁFA kulcs esetén az Európai Unió országai között hazánkban a legmagasabb –, akkor többek között az éttermekben is kevesebbet kellene fizetnünk.
Az ÁFA mértéke egyébként az alap éttermi árban is érződik, hiszen a vendéglátóegységek is már adóval bővített áron szerzik be a nyersanyagot, a kiadásaikat pedig beépítik az áraikba, így a teljes árat a beszerzési árak, az ÁFA és egy bizonyos mértékű profit beépítése határozza meg.

„Egyes országokban nem az ÁFÁ-val bővített ár szerepel az étlapokon, hanem annak mértékét utólag, a számla kiadásakor adják hozzá a végösszeghez, ami sokkal nyilvánvalóbbá teszi a vendégek számára, hogy mennyit fizetnek az étteremnek és mennyit az államnak” – fejtette ki a Sky News-nak Nick Beardshaw, aki az ételekről is ejtett pár szót. Mint azt elmondta, sok mai séffel az a baj, hogy túlbonyolítják a dolgokat, pedig a legjobbat akkor lehet főzni, ha az alapanyag jó forrásból származik, és azokat egyszerű módon készítik el, engedve, hogy a természetes karakterek érvényesüljenek.
„Az egyetlen tanácsom egy feltörekvő séfnek, hogy növesszen jó vastag bőrt. Magas szinteken sok a kritika, és azt képesnek kell lenni fejlődésre használni. A folyamatos fejlődéshez ugyanakkor magunkkal szemben is képesnek kell kritikusnak lennünk” – fogalmazta meg jó tanácsát a sztárséf.
(LADBible)
(Borítókép: Étlap egy felszolgáló kezében. Illusztráció: Getty Images)