„Ez a mákos tésztaétel már a 16. században a parasztok által kedvelt, szerény étel volt. Megfizethetőségének és vonzerejének köszönhetően gyorsan nőtt a népszerűsége, mígnem egész Magyarországon és Kelet- és Közép-Európa egyes részein elterjedt” – ismerteti olvasóinak a The New York Times a mákos tésztát, amit most fedezett fel magának az újság.
A külföldi lap arról ír, hogy alapvetően egy édes főfogásról van szó, ami összesen 25 perc alatt elkészíthető. Azt is kiemelik, hogy az emberek vagy magában, vagy levest követően, esetleg más könnyebb ételek után fogyasztják. Az oldalon feltüntetett értékelései egyébként kifejzetten érdekesen alakulnak: a 38 válasz alapján ötcsillagos ételnek számít a szerény, de egyszerű fogás.
Imádják vagy elkerülik
Ugyan a mákos tészta a tengerentúlon kuriózumnak számít, ám itthon már egy evidens fogás, amivel már az általános iskolák menzáján is lehet találkozni. Bár valóban közismert hazánkban, azonban az itthoni köztudatban inkább számít megosztónak, mintsem népszerűnek. Sokan nagyon szeretik, míg mások ha tehetik, elkerülik. Ez nem feltétlenül a mák alapvetően kesernyés ízének köszönhető – amit a cukor édes íze könnyen el is tud nyomni az ételben –, hanem sokkal inkább annak, hogy könnyen a fogunk közé szorulnak az apró, fekete szemei.
Tápláló alapanyag
A mákos tésztának a The New York Times által feltüntetett olcsó-egyszerű-gyors vonal mellett más erénye is van: rendkívül gazdag ásványi anyagokban (mangán, kalcium, réz, vas, magnézium és foszfor is rengeteg van benne), valamint vitaminokban (főleg B1, B9, B6). Azonban mivel zsíros is, elég sok kalória van benne (525 kcal/100g). A cukor és a fehér lisztből készült tészta miatt pedig pláne óvatosan kell bánni a mákos tésztával - írja a Roadster.
(Borítókép: Egy férfi eszik. Fotó: Getty Images)