Nem árt, ha óvatosak vagyunk: egy magyarok körében kifejezetten kedvelt és sokat készített étel újramelegítése a mikróban veszélyes lehet.

Az ételek újramelegítése a modern háztartások egyik legpraktikusabb megoldása, hiszen ha maradék marad a vacsorából, másnap pár perc alatt újra asztalra kerülhet, így nem kell elpazarolni azt az ételt. Erre pedig tökéletes eszközt a mikrohullámú sütő: gyors, energiatakarékos, és szinte minden otthonban megtalálható.

Az utóbbi években azonban egyre több szakértő és kutatás figyelmeztet arra, hogy bizonyos fogások mikrós újramelegítése nemcsak hogy nem ideális, de akár komoly egészségügyi kockázatot is jelenthet. A rizs és a gomba gyakran kerül szóba ilyen esetekben, ám van egy sokkal hétköznapibb, rendkívül népszerű étel is, amelyről kevesen tudják, hogy melegítés után veszélyessé válhat – írja a Femcafe.

Ez az étel nem más, mint a jól ismert rakott krumpli. A szaftos fogás szinte minden magyar otthonban az asztalra kerül időről időre, mivel egy gyorsan elkészíthető, mégis finom betevőről beszélünk, amit nagyobb mennyiségben is könnyű elkészíteni, így több napig is kitart. Emiatt sokan gondolkodás nélkül újramelegítik, holott a benne lévő hozzávalók együttese miatt ez akár komoly egészségügyi kockázatot is hordozhat.

Miért veszélyes újramelegíteni a mikróban?

A probléma forrása a nitrátok jelenlétében rejlik. A rakott krumpli alapját képező főtt burgonya, valamint a gyakran hozzáadott füstölt kolbász és tojás olyan anyagokat tartalmazhatnak, amelyek újramelegítés során átalakulnak.

A hő hatására a nitrátok nitritekké bomolhatnak le, ezekből pedig potenciálisan rákkeltő nitrozaminok képződhetnek. Erre különösen nagy az esély, ha az ételt többször is felmelegítjük.

A Journal of Food Science egyik tanulmányában megállapították, hogy a nitráttartalmú zöldségek – így például a burgonya is – különösen kockázatosak lehetnek, ha megfőzésük után hosszabb ideig állnak, majd újra felmelegítik őket. Ráadásul a mikrohullámú sütő használata ebből a szempontból különösen aggályos lehet, mivel nem biztosít egyenletes hőeloszlást.

Ez azt jelenti, hogy bizonyos részekben a káros kémiai reakciók gyorsabban végbemehetnek. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) már korábban is figyelmeztetett rá, hogy a nitrozaminok potenciálisan rákkeltő hatásúak lehetnek, főként akkor, ha rendszeresen és nagyobb mennyiségben kerülnek be a szervezetbe.

Más problémás összetevője is van

A rakott krumpli tetejére ráadásul általában tejfölt teszünk, amely melegítés hatására hajlamos a lebomlásra és oxidálódásra – ez pedig tovább növelheti a káros vegyületek kialakulásának esélyét. Emellett a tojás is kockázatot jelent: a benne lévő fehérjék ismételt hevítése során olyan kémiai reakciók indulhatnak el, amelyek nemcsak emésztési zavarokat idézhetnek elő, hanem akár sejtszintű károsodásokat is okozhatnak a szervezetben.

(Borítókép: Mikrohullámú sütő. Illusztráció: Getty Images)